Andrija – grad za dobro obaveštene turiste i odmor u maserijama

0

Grad Andrija, Mesto od 100.000 stanovnika poznat je po nadimku – Grad sa tri tornja. Smešten na uzvišici pet kilometara udaljenoj od Jadranskog mora, deo svoje istorije priča neobičnom panoramom koju karakterišu tri visoka zvonika.

Ovu osobenost grad duguje činjenici da je kroz vekove menjao vladare, a uz nih i svetitelje zaštitnike.

O gradu Andrija postoje brojne legende, ali i zapisi koji govore o burnoj istorioji i značaju ovog mesta za kulturni i privredni razvoj južne Italije. Grad leži na mreži pećina i laguma. U sfernim zidovima pećinskih oltara očuvani su delovi vrednih fresaka.

Današnji grad Andrija ima posebnu urbanu strukturu. U jezgro starog grada ulazi se kroz brojne uličice i lučne pasaže. Mreža krivudavih ulica i prolaza gravitira ka tri velike bazilike, smeštene na neobično malim trgovima, uz mnoštvo manjih crkava izuzetno velike istorijske i arhitektonske vrednosti.

Zbog uskih ulica nemoguće je načiniti fotografiju na kojoj se istovremeno vide glavni crkveni portali i kule sa zvonicima. Ono što Andriju čini osobenom, jesu tri bazilike, sa tri monumentalna zvonika izuzetne arhitektonske vrednosti.

Najbolji odmor provodi se u maserijama, seoskim domaćinstvima koja su preuređena u turističke pansione, često sa bazenima i svim pogodnostima luksuznog smeštaja. Nastavak teksta pročitajte ovde.

Share.

Comments are closed.