Barselona uvodi nove mere za turiste

0

Prema podacima lokalnih vlasti, Barselonu, u kojoj živi 1,6 miliona ljudi, prošle godine je posetilo 32 miliona turista. U pokušaju da suzbije toliku navalu, gradonačelnica Ada Kolau najavio je sprovođenje nove politike, u skladu sa zabranom otvaranja novih hotela.

Strateški “Plan za turizam 2020”, predstavljen u februaru, sadrži niz mera za odvraćanje masovne navale turista. Naknade za dnevne izletnike biće povećane, kao i cene parkinga, a postoje i planovi da se ograniči broj električnih skutera i Segveja u “najturističkijim” delovima grada.

Aprtmani za iznajmljivanje biće opterećeni najvišom stopom poreza na imovinu, a grad više neće izdavati dozvole za otvaranje novih smeštajnih kapaciteta. Mnogi meštani, umorni od masovnih poseta jednodnevnih izletnika i postilaca sa velikih kruzera, pružaju podršku uvođenju ovakvih mera, ali ima i onih koji nisu baš najsrećniji zbog toga.

Uduženja hotelijera i malih biznisa izdala su zajednički proglas u kome kritikuju najnovije mere gradonačelnice, koje, kako kažu, demonizuju turizam. Barselona od turizma, grane u kojoj je zaposleno preko 100.000 ljudi, prihodi 14 procenata ukupnog BDP-a.

Izvor: B92

Share.

Comments are closed.