Gastronomski vodič “Mišelin” iz 1900. godine prodat za 22.000 evra

0

Primerak prestižnog gastronomskog vodiča “Mišlen” (Mišelin), štampan 1900. godine, prodat je na aukciji u Francuskoj po rekordnoj ceni od 22 hiljade evra.

Dobro očuvani primerak ove, kako se naziva, biblije za restorane, prodat je jednom francuskom kolekcionaru, saopštio je organizator aukcije, a prenosi švajcarski list 24 sata.

Ovaj vodič koji danas brani ugled restorana u 24 zemlje sveta, početkom 20. veka osmislili su braća Mišlen. Prvi primerak štampan je u nekih 35.000 primeraka i besplatno je distribuiran, pre svega vozačima, nudeći mnoštvo praktičnih informacija.

Kasnije su se braća Mišlen usredsredila na razvoj automobilskog saobraćaja i tržišta auto-guma.

“Mišlen” je danas najprodavaniji vodič po restoranima u celom svetu, sa preko 1,3 miliona prodatih primeraka godišnje. Zvezdice za najbolje restorane počele su da se koriste 1926. godine i dodeljuju se restoranima s najboljom kuhinjom, bez obzira na vrstu kuhinje.

Suma od 22.000 evra predstavlja rekord za ovaj gastronomski vodič. Na aukciji iz 2013. jedan drugi primerak vodiča iz 1900. prodat je za 18.000 evra.

Share.

Comments are closed.