Kada jednom posetite Burgundiju…

0

Centralno-istočna regija Francuske, Burgundija, poznata je pre svega po slavnom vinu, ali i po čuvenom senfu i puževima. Ipak, lista onoga što treba probati tu tek počinje…

Jela sa crvenim vinom 

Sve od goveđeg bujona, do jela poput “en meurette” (koje se priprema sa slaninicom i crvenim vinom), burgundijski specijaliteti odaju počast ovom grožđanom nektaru regije. Preporučujemo da ove specijalitete probate u Gevrey-Chambertin, Chez Guy, restoranu ovenčanom titulom Vignobles et Découvertes. A pečena govedina, uz malo lokalnog senfa može biti pravi izbor.

Specijaliteti Burgundije

Večeru započnite pecivom punjenim gruyere sirom, dimljenom šunkom i  Morvan kobasicom, a uparite sa klasičnim ukusom Kir vina.   Probajte i barenu šunku, pripremljenu u roladi, u aromatičnom želeu od belog vina uz obavezne Burgundijske puževe.  Za istinski posebne prilike, potražite tartufe u srednjevekovnom gradu Noyers-sur-Serein.  U Bresse regiji, nakon što posetite Louhasn pijacu raskošnih ukusa, svratite i do Mišelinovom zvezdom okićenog La Côte Saint Jacques na lokalni  poulard pripremljen na pari od šampanjca.

Burgundijski slatkiši

Posetite Anis de Flavigny  radionicu slatkiša u Flavigny-sur-Ozerain. Probajte i džindžerbred sa dižonom ili nonnettes sa malo lokalnog voćnog džema.

Share.

Comments are closed.