Kombinacija vina i piva, pokušaj pomirenja dve strane

0

Najnoviji trend u ugostiteljstvu su pića koja nastaju zajedničkim fermentiranjem piva i vina, u nastojanju da spoje najbolje od dva sveta, iako na prvi pogled to ne izgleda moguće.

Ideja o pravljenju  hibrida piva i vina nastala je kao potreba da se ujedini i spoji nešto što već vekovima deli populaciju. Želja da se spoji jednostavnost i praktičnost piva sa suptilnim i gospodstvenim vinom nije nova ideja, ali jesu okolnosti. Ovakva pića su počela da se stidljivo i nesigurno pojavljuju pre par godina, a eksperiment se pretvorio u dobru investiciju i realizaciju.

Ovo piće se pravi od piva tipa saison, izrazito penušavog piva sa puno voćnih i začinskih nota, ili se koristi sour ale pivo, koje se zatim ostavlja da fermentiše zajedno sa grožđem. Od grožđa  se koristi pino noar, sovinjon blan ili rizling, a praktično se može upotrebiti većina vrsta. Rezultat zavisi isključivo od veštine majstora, on odlučuje u kom se trenutku i stadijumu vrenja spajaju pivo i vino.

Na Blumberg internet stranici su ovo najzanimljivija vinska piva:

Jester King Bière de Blanc du Bois

Pravo američko piće, pivo sour ale je kombinovano sa blan di boa sortom grožđa, a pravi se u Teksasu.

Kombinacija vina i piva, pokušaj pomirenja dve strane

Stillwater Oude Bae

Ovo vinsko pivo je kombinacija piva sour amber ale i vina pino noar, a sve to je zajedno odležalo u francuskom hrastovom buretu.

Kombinacija vina i piva, pokušaj pomirenja dve strane

Mikkeller Riesling

Pivo Mikkeller je osveženo voćnom aromom i krepkim ukusom grožđa, pa je spajanje sa rizlingom bilo na mestu.

Kombinacija vina i piva, pokušaj pomirenja dve strane

Cantillon Saint Lamvinus

Pšenično lambik pivo je zajedno sa grožđem merlo odležalo godinu dana, pa je nastao prilično izbalansiran napitak.

Kombinacija vina i piva, pokušaj pomirenja dve strane

Share.

Comments are closed.