Konjak i sve njegove tajne

0

Nakon dve destilacije grožđa, dobijeni destilat deli se na “glavu”, “srce” i “rep”. Kada kupite flašu francuskog konjaka, kupili ste ono najbolje, ono što je odležalo u hrastovim bačvama – „srce“.

Konjak i sve njegove tajne – Od nastanka…

Svet počinje da saznaje za konjak (cognac) zahvaljujući trgovini vinom i solju, kada su trgovci uz svoje isporuke soli za Norvešku, Englesku i Holandiju, počeli da izvoze i vina s tog podneblja. Kako je vino zbog velike zapremine, nestabilnosti i kvarljivosti bilo komplikovano za transport, holandski trgovci i lokalni vinari došli su na ideju da vino destiluju i tako stvore proizvod manje zapremine, kudikamo zgodniji za prevoženje.

U početku je iz praktičnih razloga ta tečnost čuvana u hrastovim bačvama, a ubrzo je otkriveno da stajanjem u bačvama sazreva i da se kao takva može piti. Tada holandski trgovci počinju da prave napitak koji nazivaju brendewijn, što je značilo “dimljeno vino”, preteču današnjeg brendija.

U drugoj polovini XVII veka počinju da niču nove destilerije u oblasti Cognac, u vlasništvu i sveštenstva i plemića i seljaka. Svako destiluje svoj brend, vinova loza se sadi i gaji nasumično, neplanski i bez ikakvih pravila, vinogradi niču na svakom koraku, ali to će dovesti do toga da se nekoliko sorti vinove loze izdvoje kao idealne za proizvodnju brendija (današnjeg konjaka) i to: folle blanche, gros blanc, balzac

U XVIII i početkom XIX veka konjak se prodaje u bačvama, a tek oko 1850. godine počinje njegovo flaširanje. Tada konjak i zvanično dobija ime po oblasti iz koje dolazi, a Dekretom iz 1909. godine utvrđuje se da je konjak piće čiji sastojci moraju proći složenu metodu pretvaranja grožđa u vino, potom vina u eau – de – vie (vodu života), a da sve to mora biti obavljeno isključivo u oblasti Cognac u Francuskoj.

Konjak i sve njegove tajne

Konjak i sve njegove tajne

Proces stvaranja vode života…

Konjak se destilira dva puta, a ceo ciklus naziva se chauffes. Prva destilacija traje između osam i deset časova, nakon čega se dobija “mutna” tečnost – brouillis, sa oko 25-30% alkohola. Ona se ponovo destiluje, a druga destilacija naziva se la bonne chauffe i traje oko 12 časova.

Dobijena prečišćena tečnost, sa prosečno 70% alkohola, stavlja se u hrastove bačve kapaciteta do 450 litara i ostavlja u podrume da odleži. Time je završen proces proizvodnje konjaka.

Starenjem konjak godišnje gubi oko 3% svoje zapremine, što se, kao i kod viskija, naziva „the angels’ share“, tj. deo koji anđeli uzimaju za sebe. Da bi konjak bio spreman za flaširanje mora da odleži u bačvi najmanje 30 meseci, a uobičajeno odležava i mnogo duže, pa čak i nekoliko decenija.

Konjak i sve njegove tajne

Upoznavanje…

Da bismo znali kakav konjak pijemo ili koji da kupimo, veoma je važno da naučimo da pravilno tumačimo oznake na etiketi. One nam govore o godištu, geografskom poreklu, podrumu iz koga potiče…

• V.S./SELECTION/de Luxe – označava da je najmlađi sastojak sadržaja boce star najmanje 54 meseca.
 V.S.O.P./RESERVE – eau-de-vie star je između 54 i 78 meseci.
 X.O./NAPOLEON/HORS d`AGE/IMPERIAL – eau-de-vie star je najmanje 78 meseci.

Međutim, pojedini konjaci mnogo su stariji, kao npr. Martell L`Or, koji je star 50 godina, Courvoisier initiale extra preko 50 godina, Dupuy hors d`age oko 40 godina,Pierre frapin vip xo grande champagne oko 35 god…

Na etiketi su i oznake porekla konjaka, tako da Grande Fine Champagne označava da konjak potiče isključivo iz oblasti Grande Champagne.

Za vreme i uslove konzumiranja konjaka ne mogu se postaviti jasna pravila. Obično se pije nakon jela, uz dobru cigaru ili kvalitetnu crnu čokoladu sa velikim procentom kakaoa. Usled povećane popularnosti konjaka kod mlađih generacija u poslednje vreme došlo je do velike komercijalizacije ovog pića.

Sve češće konjak se miksuje sa raznim napicima, kao što su mineralna voda, koka-kola, a neretko ga kozumiraju i sa ledom, što je naročito izraženo u Americi. Međutim, to je prilično daleko od istinske tradicije i suštine jednog od najelegantnijih alkoholnih pića na svetu.

Photos: pixabay
Izvor: LifeMag.Guru
Share.

Comments are closed.