Mesta koja su zabranjena za turiste

0

Bez obzira na to koliko novca imali na raspolaganju za putovanja, ova mesta ne možete da posetite i bolje je da i ne pokušavate.

1. Ostrvo Gruinard 
Razlog zabrane putovanja: testiranja biološkog oružja 

Britanska vlada je 1942. godine kupila škotsko ostrvo Gruinard za testiranja bioloških oružja, a posebno antraksa. Zbog eksperimenta, antraks je zagadio celo ostrvo i izazvao smrt 95 odsto njegove populacije. Do osamdesetih godina prošlog veka ovo ostrvo smatralo se najsmrtonosnijim mestom na Zemlji, a od 1986. godine počela su čišćenja. Iako je 1990. godine proglašen sigurnim, na Gruinard više niko ne želi da dolazi.

2. Ostrvo Surtsej
Razlog zabrane putovanja: naučni eksperimenti 

U vodama oko Islanda 1963. godine eruptirao je podvodni vulkan i u vrlo kratkom vremenu stvorio novo ostrvo. Odmah je privukao pažnju brojnih naučnika iz različitih zemalja sveta. Ime je dobio po divu s plamtećim mačem iz nordijske mitologije Surtru. Od tada je zabranjen za javnost, a smeju da ga posećuju samo naučnici. 

3. Ostrvo zmija (Ilha da Queimada Grande)
Razlog zabrane putovanja: otrovne zmije 

Ovo ostrvo nalazi se 35 kilometara od brazilske obale. Iako na prvi pogled izgleda idilično, skriva oko 4.000 zmija. Najotrovnija od njih je zlatna zmija, čiji je otrov pet puta jači od otrova ostalih otrovnica. Kada ugrize, nastupa gotovo trenutna smrt. 

4. Ostrvo Severni Sentinel 
Razlog zabrane putovanja: opasni stanovnici 

Severni Sentinel u Bengalskom zalivu jedno je od Andamanskih ostrva, a okuplja primitivan narod Sentinele koji su u izolaciji od ostatka sveta poslednjih 60.000 godina. Aktivno brane svoju teritoriju od bilo kakvih uljeza. Na primer, 2004. godine lukovima i strelama napali su helikopter, koji je indijska vlada poslala da istraži da li je lokalcima potrebna pomoć nakon cunamija.

5. Veliko svetilište Ise
Razlog zabrane putovanja: dom religijskog blaga 

Veliko svetilište Ise je šintoističko svetilište u istoimenom japanskom gradu, koje je posvećeno boginji Amaterasu-omikami. U njemu se nalazi svetilište Ise Jingua koje je navodno dom Svetog ogledala, jednog od najsvetijih mesta šintoističke religije. Ograđeno je visokom drvenom ogradom, a u nju smeju da uđu samo visoko pozicionirani sveštenici i pripadnici carske porodice.

Izvor: B92

Share.

Comments are closed.