Mesto gde se pravi najukusniji italijanski hleb

0

Grad Altamura nalazi se 45 kilometara od Barija i čuven je po tri turistična magneta: pračoveku iz Altamure, hlebu i romaničko-gotičkoj katedrali iz 13. veka.

Pane di Altamura, najukusniji italijanski hleb, od 2003. godine nosi međunarodni PDO sertifikat koji garantuje da je izgrađen po strogim standardima. Naime, ovaj čuveni proizvod mesi se po strogo propisanom receptu od posebne vrste durum pšenice, sa vodom određenog kvaliteta, a debljina korica mora biti veća od tri milimetara.

Oblik i veličina hleba nisu bitni, ali su najtraženije vekne od dva kilograma. Širom Italije prodaje se hleb pod ovim imenom, a zbog PDO sertifikata, njegova cena je duplo veća od standardnog hleba. Koji su ostali turistčki magneti i po čemu je sve ovaj grad još poznat pročitajte u nastavku teksta.

Share.

Comments are closed.