Na brdu Kraljevica kod Zaječara počela izradnja bungalov-naselja

0

U okviru projekta prekogranične saradnje, na Kraljevici kod Zaječara počela je izgradnja bungalov-naselja (14 četvorokrevetnih i 2 dvokrevetna bungalova), menze i kuhinje sa 60 mesta, prenose Istočne vesti.

Ukupna vrednost projekta je više od 60 miliona dinara, odnosno oko 500.000 EUR, a novac je obezbeđen iz evropskih fondova prekogranične saradnje Srbija-Bugarska.

U okviru projekta planirana je i putna infrastruktura za prilaz kampu, kao i drugi pomoćni objekti (ograda, rampe, sanitarni blok itd).

Kraljevica kod Zaječara

Kraljevica je brdo, spomen park-šuma i izletište južno od grada Zaječara. To je predeo od istorijskog značaja za opštinu, koji se ističe posebnim živopisnim izgledom prirode. Bogata je pretežno četinarskom šumom. Neposredno održavanje, uređenje i upravljanje je u nadležnosti Sportsko rekreativnog centra Zaječar, koji je osnovan 1976. godine. Ova ustanova u svom sastavu objedinjuje kompleks sportskih terena i objekata različite namene ukupne aktivne površine 55.000 m2: sportska hala, bazen, fudbalski stadion, otvoreni tereni sa tvrdom podlogom i park-šuma „Kraljevica“.

Na Kraljevici se nalaze još: vašarište, hipodrom, trim i ski staza, Dom omladine, Dom izviđača, Planinarski dom, Kazamet, Konjički klub. Od istorijskih znamenitosti tu se nalazi spomenik junaku iz Timočke bune Ljubi Didiću, zatim Vešala koja su podignuta u čast ljudi koji su tu stradali za vreme Drugog svetskog rata, Rimske (turske) stepenice, tvrđave iz doba Prvog srpskog ustanka (istočna i zapadna), krst u čast žrtvama posle Drugog svetskog rata.

Kraljevica je poznata po tome što se tu održavaju tradicionalne kulturne manifestacija kao što su rok festival “Zaječarska gitarijada”, moto skup, festival elektronske muzike “ZALET” i mnogo toga.

Na samom vrhu brda, od 1997. ovde se nalazi i Fakultet za menadžment, prvi privatni fakultet u Istočnoj Srbiji.

Share.

Comments are closed.