Na pragu 14. edicije Beogradskog festivala igre

0

U svečanoj sali Narodne skupštine Srbije najavljen je krajem prošle nedelje, program 14. Beogradskog festivala igre u prisustvu velikog broja visokih zvaničnika kao i direktorke festivala Aje Jung. Na konferenciji je pored brojnih najava istaknuta i važnost festivala koja se ogleda u pozicioniranju Beograda na mapi sveta.

Pod sloganom „Velika igra“, jedan od najvažnijih festivala umetničke igre u svetu, u okviru svog četrnaestog izdanja od 24. marta do 11. aprila, predstavlja publici izuzetan izbor naslova. Ukupno 15 kompanija iz 10 zemalja, sa radovima 20 renomiranih koreografa, biće predstavljeno u Beogradu i Novom Sadu. Čitavoj manifestaciji sledi i gostovanje predstave „Brodski/Barišnjikov“ u režiji Alvisa Haramanisa u izvođenju slavnog Mihaila Barišnjikova (23 – 25. april).

Najavljena je i jedna novina u odnosu na dosadašnje edicije festivala. Radi se zapravo o direktnom prenosu otvaranja festivala koje je zakazano za 24. mart u 20 sati u Sava Centru. Po ugledu na svetske prestonice, gde postoji praksa prenosa operskih i baletskih predstava na ekranima koji su postavljeni na zgradama najpoznatijih teatara, Beograd prvi put nudi svojim stanovnicima i gostima besplatan prenos otvaranja jedne važne kulturne manifestacije. U pitanju je gostovanje Britanske Kolumbije iz Vankuvera, baletske kompanije za čiji nastup vlada veliko interesovanje. Renomirana trupa izvešće tom prilikom dva izuzetna koreografska dela koja potpisuju Šaron Ejal iz Izraela i Kristal Pajt iz Kanade. Prenos će biti upriličen na velikom platnu na Trgu Republike i to uz podršku grada Beograda, Turističke organizacije Beograda, kompanije “Vip mobile” i RTS-a. Inače, 14. Beogradski festival igre otvara baletski super star, Italijan, Đuzepe Pikone.

Share.

Comments are closed.