Na turizam smo potrošili i zaradili po milijardu dolara

0

Srpski turisti su na putovanja prošle godine (zaključno sa oktobrom) u inostranstvo izneli milijardu, dok su strani gosti u našoj zemlji potrošili 945 miliona dolara. 

Protekla godina ostaće upamćena po mnogim rekordima, kao i po tome da Srbija polako postaje turistička sila. Na primer, prvi put se dogodilo da turski turisti potroše više novca u Srbiji, nego naši u Turskoj. 

Prema podacima Narodne banke, u prvih deset meseci prošle godine, turski gosti su potrošili 26 miliona dolara, dok su naši tokom čitave letnje sezone ostavili samo 16 miliona dolara. Na to je uticala i loša letnja sezona zbog nestabilne političke situacije u Turskoj, ali i činjenice da su u prvih 11 meseci 2016, Turci ostvarili 133.174 noćenja u našoj zemlji.

Pretekli su čak i Slovence i Hrvate, čime su se popeli čak na treće mesto po broju gostiju (prva je Republika Srpska, druga Crna Gora).

“Naš uporan nastup na turskom tržištu, sve bolja turistička ponuda u Srbiji i dobra avionska povezanost su doneli rezultate. Turski turisti najviše dolaze u Beograd. Veoma su im interesantni naš način života i gostoljubivost”, kaže Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije.

Zanimljivo je da je Srbija bila popularna i među ostalim zemljama u regionu, pa su tako bugarski turisti do oktobra u našoj zemlji potrošili 22 miliona dolara, koliko su dali tokom cele 2015. godine. Međutim, još jedan rekord stiže iz susedne Makedonije. Njihovi turisti sve više dolaze u Srbiju. Pre dve godine potrošili su 38 miliona, a prošle su do oktobra već ostavili 47 miliona dolara.

Zanimljiva je situacija i sa hrvatskim turistima koji svake godine dolaze u sve većem broju. S druge strane, naši manje letuju na njihovom Jadranu.

Izvor: Novosti

Share.

Comments are closed.