Nova sorta grožđa stvorena u Srbiji

0
Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu novosadskog Poljoprivrednog fakulteta uzgaja lozu u Sremskim Karlovcima na 14 hektara, gde ima više od 800 sorti i klonova, koji su deo svetske banke biljnih gena.
Stručnjaci ovog departmana stvorili su novu crnu vinsku sortu “dionis”. To je čak 23. sorta vinove loze, uz sedam klonova i tri subklona, koju su podarili stručnjaci sa Departmana, koji ove godine slavi 70 godina postojanja. Ovoj kolekciji treba dodati i devet sorti oraha, pet kajsija, devet stubastih jabuka, tri breskve i jednu krušku.
– Sorta “dionis” nastala je ukrštanjem “kaberne frana” i “panonije”, koja je takođe rezultat rada naših istraživača. Od njega očekujemo mnogo jer to je prva domaća visokokvalitetna sorta sa genetskom otpornoću na određene gljivične bolesti. Sazreva u trećoj epohi zrenja i nadamo se da će dati dobre rezultate na Fruškoj gori i južnijim područjima – kaže doc. dr Dragoslav Ivanišević, direktor Departmana.
Kako dodaje, “dionis” je od “panonije” nasledio otpornost prema plamenjači i pepelnici, a od “kaberne frana” dobar kvalitet. Stvaranje sorti zna da traje više decenija, a najbolje su se na tržištu razvile sila i probus, za koji ne mogu da obezbede dovoljnu količinu sadnica koliko se traži. “Morava” se dosta proširila u centralnoj Srbiji. Panonija u severnim podnebljima, ali i u Mađarskoj.
– To je bogata, najveća kolekcija u ovom delu Evrope i deo je svetske banke biljnih gena. Bavimo se fiziologijom vinove loze, izučavanjem podloga, svim onim što je u vezi sa vinogradarstvom, tako da se svih 14 hektara mogu smatrati eksperimentalnim ili matičnim zasadima – navodi Ivanišević.
U Departmanu se vino i proizvodi, što im je značajan izvor prihoda, ali i nešto po čemu su prepoznatljivi u svetu. Rizling italijanski nagrađen je bronzanom medaljom “Seal of Approval” i preporukom za potrošače na prestižnom svetskom takmičenju u Beču International Wine Challenge – AWC Vienna. “Probus” je nosilac titule rektorskog vina Univerziteta u Novom Sadu, nagrađeno prvim mestom u kategoriji crvenih vina na međunarodnom takmičenju univerzitetskih vina u Mariboru.
Prema rečima Ivaniševića, vinova loza je dobro podnela visoke temperature. No, napominje, dok se grožđe ne obere i ne stavi u podrum, ne može se ništa tvrditi. Sigurno je da će biti povoljna godina za crne sorte, i neke bele, a berba će biti nešto ranije nego što je to uobičajeno.
Izvor:eKapija
Share.

Comments are closed.