Od zatvora do vulkana – Pet najneobičnijih svetskih vinarija

0

Gotovo je nemoguće obići bilo koje vinsko mesto, a ne videti podrume pune buradi sa vinom i ne degustirati neka od njih sa pogledom na bogata zelena polja. Ipak, neka mesta su vinski turizam podigla na jedan viši nivo.

Edivo Vina Winery – podvodna vinarija u Hrvatskoj

Sat vremena vožnje od Dubrovnika nalazi se takozvani vinski podrum, tačnije, potopljen brod u kome su vina stara godinu do dve dana i leže u čvrsto zapušenim amforama. Prema rečima vlasnika, prirodna temperatura vode i tišina mora znatno poboljšavaju kvalitet vina.

edivovina.hr-EdivO10280_srcset-large

Benzinska pumpa vinarija u Kaliforniji

Ova neobična vinarija napravljena je na pumpi napuštenoj 1930. godine. Ukrašena je starim benzinskim pumpama, oldtajmer motociklima i detaljima koji asociraju na automobile. Kada dekoraciju ostavimo po strani, vina su izuzetno ukusna – od oštrih, citrusnih i smelih do pikantnih crvenih. Pakovana su u interesantnim bocama poput samog ambijenta.

Tank-Winery

Vinarija vulkansko ostrvo na Kanarskim ostrvima

Vulkansko ostrvo nije baš jedno od mesta koje bi vam palo na pamet kada pomislite na vino. Ipak, ispostavilo se da je ova teritorija dobro mesto za uzgajanje grožđa. Najstarija i najbolja vinarija na ostrvu je svakako Bodegas El Grifo osnovana pre više od 200 godina. Ovde je moguće obići neobične vinograde nastale na šljunkovitoj površini koju je stvorila lava. Takođe, moguće je probati jedinstvena i nagrađivana malvazijska vina.

2

Zamak vinarija u Švajcarskoj

Chillon Castle je istorijski dvorac i jedna od najposećenijih atrakcija u Švajcarskoj. Ono što mnogi turisti ne znaju, jeste da je od 2011. godine ovde smeštena i vinarija. Na tri hektara zemljišta smešteni su vinogradi gde se pravi mešavina belog i crnog vina. Pod dvorcem nalazi se i vinski podrum u kome je smešteno 40 buradi.

zamak

Zatvor vinarija na Havajima

Na padini vuklana na havajskom ostrvu Maui nalazi se ova neobična vinarija. Iz vinograda, smeštenih na 600 metara nadmorske visine, pruža se jedan od najlepših pogleda sa ostrva. Vina je moguće degustirati u prostorijama bivšeg zatvora koji je napravljen 1850. godine. Ova vinarija poznata je po vinu od ananasa.

h

Izvor: CNN

Share.

Comments are closed.