Ovo treba da znate pre nego što otvorite ugostiteljski objekat

0

Odlučili ste se da otvorite svoj kutak čija će vrata biti otvorena za sve goste željne dobre kafe i ukusne hrane, koji će pritom imati kvalitetnu uslugu. Konačno je počeo da vam se ostvaruje plan. Snašli ste se, uložili novac i treba najpametnije da ga iskoristite. Smislili ste kako će sve izgledati, ali, sve to treba i realizovati.

U prevelikoj želji i žurbi novajlijama u ovom poslu, ali i onim malo stručnijima, dešava se da naprave grešku. Zbog toga su stručnjaci rešili da podele savete kako najbolje opremiti ugostiteljski objekat. Iz svog iskustva, stručnjaci navode da većina novopečenih ugostitelja prvo brine o enterijeru, skupim stolicama, plazma televizoru, međutim, u poslednjem trenutku shvataju da nisu posvetili dovoljno pažnje nabavci čaša, mašini za sudove, slamčica… Veoma je bitno imati u vidu osnovnu podelu ugostiteljske opreme koja se deli na sitnu i krupnu.
Šta podrazumeva sitnu opremu?
Sitna oprema se deli na posuđe, pribor za jelo, čaše, lonce, tanjire, hvataljke i sve ostalo što je potrebno za pripremu i servisiranje hrane i pića. Kod sitne opreme vrlo je važno odabrati onu koja će se lako nadomestiti u slučaju razbijanja. Estetski dojam sitne ugostiteljske opreme, posebno one s kojom gost dolazi u kontakt, nije ništa manje važna od njenog kvaliteta. Jako je bitno pri odabiru voditi računa i o brendu proizvoda, jer na njih gosti i te kako obraćaju pažnju, pa će vaš trud više i ceniti.
Šta je krupna oprema?
Krupnu ugostiteljsku opremu čine uređaju poput ledomata, friteza, peći, tostera, rashladnih vitrina, šankovi, kuhinjski elementi… Kod ovih elemenata jako je bitno obratiti nažnju na kvalitet, jer će redovno održavanje garantovati dugogodišnju upotrebu bez straha da će se pokvariti ili oštetiti zbog čega biste bili prinuđeni da je zamenite. Dizajn krupne ugostiteljske opreme važan je ukoliko govorimo o praktičnosti, jer omogućava kvalitetniji, lakši i brži rad.
Obratite pažnju na kvalitet vode
Koliko god vam delovalo bezazleno, veoma je bitno da vodite računa o vodi koja protiče kroz uređaje, jer nekvalitetna voda dovodi do stvaranja kamenca. U tom slučaju se preporučuje ugradnja depuratora, koji sprečava nastanak kamenca. Ovo se posebno odnosi na mašinu za sudove i ledomat.
Ne zalećite se sa kupovinom preskupih uređaja
Sama vrednost opreme i ulaganja u objekat zavisi od kvalieta kojim se restoran želi predstaviti. Na opremu se ne troše ogromne sume novca, osim ukoliko nije reč o restoranu u kojem se većina ulaganja odnosi na kuhinjsku opremu. S druge strane, mnogi ugostitelji zbog štednje na opremi kupuju lošije brendove, smatrajući da će izdržati sezonu, pa će, kad im posao krene kupiti nešto kvalitetnije. U takvim se situacijama uglavnom događa nešto sasvim suprotno: aparat pregori usred sezone, kad se novi ne može nabaviti na brzinu.
Mislite na barmena
Od opreme za koktel bar, isto treba voditi računa na izbor opreme za barmena. Pri odabiru šejkera, treba voditi računa da se oblikuju prema čaši, jer u protivnom dolazi do razbijanja stakla. Neka barska oprema zavisi i od potreba barmena, njegovog znanja i veština. Zato, uvek pitajte svog barmena kakva mu je oprema potrebna. Najveći problem koji nastaje pri opremanju objekta jeste taj što se u samo opremanje uloži dosta novca, a onda za ostale potrebe koje se stvore u završnim fazama ostane manje novca od neophodnog. Tako je, među poslednjima u nizu bitan odabir programa koji ćete koristiti za kasu tj. blagajnu. Dobro se raspitajte pre donošenja odluke.
Razmislite, iskalkulišite, procenite, a onda uživajte u svom novom drugom domu.

Share.

Comments are closed.