Pivsko-vinske fontane u Skadarliji

0

Rekonstruisana skadarlijska kaldrma mogla bi uskoro da dobije neobične, moderne fontane sa kojih će posetioci moći da toče pivo, vino i sok od maline, pisale su Večernje Novosti.

U projekat javno-privatnog partnerstva ući će sa slovenačkom firmom Etra. koja će uskoro predstaviti mobilne primerke novih točilica. Jedan primerak biće smešten na početku ulice, kod restorana Velika Skadarlija, druga na ulazu iz Francuske ulice, kod lokala Srpski velikani, i još jedna u blizini restorana Familija.
Trenutno čekamo zainteresovanu “domaću stranu” za ovaj projekat, kao i stručno odobrenje gradskih čelnika. Zamišljeno je da u Skadarliju dovedemo tri ovakve fontane za tri ulazne kapije naše boemske kaldrme, rekao je Dragan Gligorijević, predsednik Društva Skadarlija.
Fontane će biti električne, a posetioci će moći da kupe brendiranu kriglu sa čipom na dnu i određenim brojem “programiranih” točenja. Pivo, vino ili sok nalaziće se ispod zemlje, a svako punjenje nadziraće kompjuter.
Elektronika će koristiti da se očita čip, potom se krigla okreće i poliva ledenom vodom koja će ohladiti čašu. Sledeći korak je točilica koja će “izviriti” iz ravne površine, točiti hladnu tečnost i vraćati se ispod površine, objašnjava Gligorijević.
Dodaje još da će oko same fontane biti ograđen prostor za sedenje, kao neka vrsta natkrivenog letnjikovca, a čitav dizajn mora da bude u skladu sa okolinom.
Osim novih točilica, na mestu zatvorenog restorana Dva bela goluba, naredne sezone biće otvoren prvi dečiji restoran na svetu. Ideja je da deca izvode roditelje na večeru, piju toplu čokoladu umesto kafe i sede na drvenim konjićima umesto stolicama.
Share.

Comments are closed.