Pooštrava se kontrola putnika na granicama – duža procedura, više čekanja

0

Od petka, 7. aprila, na granicama EU primenjuju se nova šengenska pravila kontrole putnika, zbog zaštite EU od terorizma. Sem građana trećih zemalja, i građani EU biće detaljno proveravani na granici, što će izazvati dodatna čekanja i gužve.

Sada će se dokumenta proveravati u Šengenskom sistemu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrebljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.

Službenici granične policije Slovenije će, na primer, detaljno proveravati putne dokumente svih osoba pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prelazu. Ta uredba o sistemskim proverama ne predviđa bilo kakve izuzetke.

Da bi se izbegle eventualne neprijatnosti, svim putnicima se savetuju da provere status svojih dokumenata, posebno ukoliko su u poslednje dve godine oni bili otuđeni, izgubljeni ili oštećeni, prenose mediji. Ovo je potrebno da bi se uverili da su podaci o dokumentima tačno uneseni u državnim i ostalim bazama podataka.

Putnicima se savetuje da izbegavaju putovanja tokom vikenda, osim ukoliko je rezervisan takav aranžman koji počinje i završava se u danima vikenda, te da budu strpljivi i slede uputstva policijskih službenika na graničnim prelazima i unutar zemlje.

Podseća se i da je u EU zabranjeno unositi meso, pa ni u sendvičima, dok su voće, povrće, slatkiši, hrana za bebe i kućne ljubimce dopušteni, ali u ograničenim količinama.

Izvor: RTS

Share.

Comments are closed.