Srpska banja najbogatija u Evropi po prirodnom potencijalu

0

Na jugu Srbije, u podnožju planine Goljak, na 520 metara nadmorske visine i u blizini arheološkog nalazišta iz 6. veka poznatog kao Caričin grad nalazi se Sijarinska banja.

Ona poseduje čak 13 prirodnih izvora u prečniku od samo 800 metara i dva velika gejzira. Od 19. veka bila je omiljeno izletište imućnih Leskovčana, a smeštena je u netaknutoj prirodi i okružena brdima i gustom hrastovom i borovom šumom.

O premalo iskoriščenim prirodnim potencijalima i situacijom u ovoj srpskoj banji razgovarali smo sa Radivojem Savićem, načelnikom marketinga Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Gejzer” u Sijarinskoj banji.

“Sijarinska banja je po prirodnom potencijalu najbogatija banja u Evropi. Sedamdesetih godina imala je 26 termomineralnih izvora potpuno različitih po fizičkim osobinama i hemijskom sastavu. Danas je ostalo svega 13 aktivnih termomineralnih voda koje se koriste u terapeutske svrhe, pijenjem ili kupanjem u njima”, objašnjava Radivoje Savić.

On dodaje da je oko deset odsto svih izvora iskorišćeno, ostalo ne.

Koje su prednosti u odnosu na ostale srpske banje, da li primat ima rehabilitacija ili lečenje, za koje indikacije su specijalizovani, ali i mnogo drugih zanimljivih informacija pročitajte u celom intervjuu.

Share.

Comments are closed.