Srpski opanci i duh Skadarlije u centru Moskve

0

Deo jedne od centralnih pešačkih ulica u Moskvi danas odiše duhom Beograda, a Moskovljani i svi koji danas tuda prođu mogu da uživaju u srpskim specijalitetima, upoznaju se sa tajnama starih zanata ili osete deo atmosfere beogradske boemske četvrti Skadarlije.

Drugog dana manifestacije Dani Beorgada u Moskvi, koji je posvećen kulturi, u centru grada, nedaleko od Crvenog trga, otvoren je “Beogradski kutak” satkan od muzičkih programa, tradicionalnih pesama i igara, radionica starih zanata i kaligrafije, u kojem će posetioci moći da dožive srednjovekovni Beograd uz vitezove ili da probaju ajvar. 

Otvarajući “Kutak” gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je da danas prenosimo duh Srbije i Beograd u srce Moskve, kako bi se građani Rusije upoznali sa našom kulturom, istorijom i tradicijom i poželeli da dođu u našu prestonicu i u njoj prevedu neko vreme. On je pozvao građane Moskve da dođu u Beograd.

Šef Departmana za spoljne, ekonomske i međunarodne odnose u Vladi Moskve Sergej Čerjomin, koji je sa Malim otvorio “Kutak” istakao je da je srećan što danas u Moskvi može da se vidi deo srpskog folklora, tradicije i kulture. Zaštitno lice ovog drugog “kulturnog” dana je naš glumac Miloš Biković.

U jednoj od kućica u “Kutku” predviđene su radionice starih zanata, a građani Moskve i gosti grada mogu se oprobati u pravljenju predmeta, videti tehniku opančarskog zanata, zlatoveza, tkanja ili ukoliko žele mogu imena i nadimke napisati na ćirilici, najstarijem slovenskom pismu. 

Na otvaranju su nastupili “Kosovski božuri” Ivane Žigon, glumci i svirači iz Skadarlije se predastvili pesmom i igrom, dok su članovi KUD Talija predstavili deo srpskog folkora, a domaćin srpskoj delegaciji u Moskvi, Sergej Čerjomin od jednog opančara iz Srbije dobio je na poklon – ručno rađen par opanaka.

Izvor: Tanjug/B92

Share.

Comments are closed.