Tunis, savršena city break destinacija

0

Većina nas doživljava Tunis kao destinaciju za letovanje, ali ono što sam otkrila na četvorodnevnom putovanju, jeste da u ovu mediteransku zemlju može da se ode na produženi vikend. Ne samo da letovi to dopuštaju (petkom Tunis Air poleće iz Beograda u 19.25h a vraća se iz Tunisa utorkom u 7.15h), a cena povratne karte je oko dve stotine evra, nego i Tunis ima toliko toga da ponudi, ne samo istoimeni glavni grad, već i okolina. Ono što je takođe bitno jeste da su tamošnje cene veoma pristupačne.
tunis oaza
Šta videti?
Samo dva sata od Beograda, na severu Afrike, nalazi se najmanja od arapskih država na ovom kontinentu – Tunis. Kultura i običaji Tunižana predstavljaju mešavinu arapskog, berberskog, francuskog uticaja, a prisustvo drevne Kartagine, koja, iako u ruševinama, dominira istorijom ovog regiona, dodatno ukrašava Tunis. Iz tog antičkog perioda nasleđen je uzgoj maslina kojih danas u zemlji ima četrdeset miliona stabala. Osim proizvodnje maslina i maslinovog ulja, nadaleko su poznati i po urmama za koje prodavci neumorno tvrde da su pustinjska vijagra.
Zahvaljujući odličnoj organizaciji agencije SunLine Travel i izvanrednom vodiču Tomislavu Štuliću, bili smo u prilici da za četiri dana obiđemo nebrojeno mnogo destinacija u Tunisu, od Sahare, preko obronaka Atlas planina do luka u Sredozemlju, vozili se rutom Pariz – Dakar, ušli u autentične kuće Berbera, jahali kamile i konje u pustinji, prošetali se drevnom Kartaginom, obišli Tatuin iz Ratova zvezda i gledali trbušni ples. Čak su nam plesačice igrale na stolu! O svemu ovome biće više reči u pisanom izdanju TU! magazina.

Šta probati od hrane i pića?
Za razliku od drugih arapskih i muslimanskih zemalja, Tunis proizvodi i vino i pivo, a imaju i vrlo ukusan liker od urmi. Pivo se služi svuda, a najpopularnije je Celtia pivo. Takođe ima i raznovrsnih vina od kojih bi trebalo probati Magon, Muscat de Kelibia, Jour et Nuit…
Hrana je vrlo ukusna, tipična mediteranska sa mnogo salata, povrća, ribe, svuda se služi odličan francuski hleb kao i izvrsna peciva, jedino su deserti tipično arapski. Espreso kafa dominira i iznenađujuće je dobrog kvaliteta, čak i u Sahari, ali ako ste već u Tunisu, nemojte propustiti da probate njihove začinjene čajeve sa dodatkom badema ili pinjola. Ovaj potonji čaj pili smo u Sidi Bu Saidu, boemskom predgrađu grada Tunisa u bašti kafića Cafe des Delices sa prelepim pogledom na marinu.
Ne propustite šakšuku, jelo vrlo slično bećarcu ali sa poširanim jajima, ribu na žaru, kuskus, brik (nešto kao pita, ali pržena), čuveni ljuti harisa sos… Za sladokusce obavezan je makrud – slatko pecivo punjeno urmama, kab el gezal ili rog gazele, takođe slatko pecivo punjeno medom i susamom, razne vrste sitnih kolača i baklava sa pistaćima…
Valuta u Tunisu je dinar (TND) i za jedan evro dobija se oko 2,5 dinara. Prevedeno u naše dinare, jedan njihov dinar je oko 50 RSD.
Cene pića i hrane variraju, ali kreću se u proseku oko 2 – 3 TND za kafu ili čaj (osim u Cafe des Delices gde je 6 TND, ali tu se ionako plaćaju pogled i povetarac), oko 5 TND za pivo i 25 – 45 TND za bocu dobrog vina. U boljim restoranima set meni koji uključuje predjelo, jelo, desert i čaj ili sok košta oko 30 TND, a porcija ribe ili nekog drugog specijaliteta je između 20 i 30 TND.

Začini, keramika, nakit i ostale džidža – bidže
Parfemi na bazi ulja, parfemi u čvrstom stanju, tamjan na gramažu, začini, kana na kilogram, mirisna ulja za kosu, svega toga ima na pretek, da vam se zavrti u glavi od opojnih mirisa. Razne vrste posuda od maslinovog drveta, keramike ili keramike u kombinaciji sa mozaikom takođe ima svih mogućih oblika, a marame, tunike, gelabije (narodna nošnja) u raznoraznim bojama i dezenima ima na svakom koraku. Moja preporuka su proizvodi od kamilje kože, naročito sandale i tašne koje se mogu kupiti za 10 – 20 TND. Naravno, podrazumeva se cenjkanje do iznemoglosti. Kad vas prodavac isprati uzvicima da ste bandit ili da je zbog vas bankrotirao, znajte da ste uradili pravu stvar!

I još par saveta…
Ne zaboravite da ste u Africi. Tunis je zemlja skromnih mogućnosti, jug je čak neverovatno siromašan i njihovi standardi su drugačiji od evropskih. Tunižani su vrlo ljubazni i gostoprimljivi, govore strane jezike, ali ako vas je više u grupi i svi naručite različite kafe (produžena, kratka, sa mlekom, bez mleka…), može se desiti da ne dobijete sve tačno onako kako ste želeli. Često se dugo čeka da vas neko usluži. Ipak, sve eventualne nedostatke nadoknadiće osećaj da ste zaista dobrodošli, neposrednost i otvorenost ovih skromnih ljudi zbog kojih ćete poželeti da se vratite, i to više puta, kako sam čula od naših ljudi u avionu.
tunis pariz dakar
Tekst: Bojana Ilić
Foto: Zoran Stevanović

Share.

Comments are closed.