Ukusno tradicionalno čileansko jelo o kome se malo zna

0

Testo punjeno mesom, sirom ili morskim plodovima zvuči kao jednostavno jelo, međutim, za dobru nacionalnu čileansku hranu potrebno je vreme, saradnja i puno uložene ljubavi. U pitanju je jelo po imenu empanadas, odnosno, punjeni jastučnići od testa, filovani lukom, mlevenim mesom, suvim grožđem ili nečim četvrtim.

Empanadas se obično služi uz salatu, a peče u rerni. Od same pomisli na njih, onima koji su ovo jelo probali, kreće voda na usta. Na mestima koja su na dobrom glasu, za ovu hranu čeka se u redu satima, a ljudi ih kupuju na desetine.

Postoje različite teorije o tome kako je ovo jelo nastalo. Na samom početku, za čiji se fil koristilo meso. Kasnije, ljudi su u ovaj specijalitet počeli da dodaju luk, masline, suvo grožđe, začine. U poslednjih 30 ili 40 godina, počeli su da ih pune sirom, povrćem i morskim plodovima.

U pitanju je recept koji se uglavnom prenosi sa kolena na koleno. Testo se pravi od brašna, jaja, mleka, praška za pecivo i posebnog margarina po imenu Hornito. Sve se meša ravnomerno, a zatim seče na tanke listove. Za fil se, pored luka, dodaje i kuvano jaje ili semenke kumina.

Izvor: BBC

Share.

Comments are closed.