Union hoteli savetuju: “Kako odabrati vino za ketering”

0

Poznato je da Union hoteli imaju izvrsne prostorije za organizovanje kongresa, seminara, poslovnih susreta, sednica ili pak ceremonija venčanja. Takođe, se zna da imaju izuzetnu kuhinju i odličnu ponudu za prijem, poslovne ručkove, svečane večere, tako da u slučaju da organizujete nešto od ovoga, najbolje je opustiti se i prepustiti profesionalcima iz ovih hotela.  Međutim, kada je u pitanju izbor idealnog vina za ketering, tada se možete naći u nezavidnoj  situaciji, očajnički tragajući za rešenjem – zbog čega smo odlučili da vam ponudimo nekoliko saveta kako odabrati prava vina.

Koje vino najbolje prati različite vrste keteringa?

Pre svega, ovo zavisi od vrste događaja, kulinarske teme, strukture gosta, trajanja događaja, vremena dana i, naravno, budžeta. Preporučujemo da ponudite vina koja će zadovoljiti većinu prisutnih. Stoga, iz našeg iskustva ne bi nudili teška, crvena vina kao jedini izbor, već kao dodatnu ponudu.

Na primer: na ručku na kongresu nudimo niska alkoholna, voćna vina za piće (u manjim količinama), jer želimo osigurati prisustvovanje gostiju do kraja dana. Za večeru, ipak možemo ponuditi nešto teža i punijih vina.

Koja vina su najbolja za državne prijeme?

Uobičajeno je da bi na državnom prijemu zemlja domaćin želela da se predstavi sa najboljom vlastitom vinarskom kulturom, a ako želite da se na vinskoj listi nađe i nešto iz inostranstva, da li će to biti Francuska, Španija, Italija ili Mađarska, nije mnogo važno. Potrebno je samo da to bude nešto iz njihove najbolje ponude.

Union Hotel saveti

Grand Hotel Union Ljubljana

Koja bi bila preporuka hotela Union?

Počnite sa aperitivom – penušavo vino ili neka vrsta belog, voćnog, svežeg i suvog vina. Na primeru Slovenije, Union hoteli savetuju da probate da pokrijete čitavu teritoriju. Neko vino iz Štajerske, roze iz doline Vipava, crveno vino iz Slovenačke Istre ili obale a zaokružili bi stvari sa slatkim vinom – Region Posavje.

Koji su najbolji brakovi vina i hrane?

Uvek je teško pronaći savršeno slaganje hrane i vina i to nije tako jednostavno kao što zvuči. Bitno je znati karakteristike vina, kao i jela koja će biti ponuđena – koji začini se koriste i tako dalje. Iz tog razloga, ključ uspeha je saradnja između kuvara i sommeliera, ali osnovni princip je da se usklade intenzitet ukusa u hrani sa specifičnostima vina.

Union Hotel saveti

Grand Hotel Union Ljubljana

Koliko različitih vina bi trebalo ponuditi na događaju koji se odvija tokom celog dana, i u kom redosledu ona trebaju doći?

Počnite sa penušavim suvim vinom pre nego što krenete na svetla vina, roze vina i lakša crvena vina. U večernjim satima treba ponuditi zrela penušava vina ili šampanjac, a zatim punija, zrela i barrique vina na kraju. Preporučuje se da se držite pravila ponude penušavog vina i najviše 2-3 različite vrste vina.

Izvor: Kongres magazine
Share.

Comments are closed.