11 destinacija Srbije koje preporučuje CNN Travel

0

CNN Travel je preporučio turistima 11 destinacija u Srbiji koje se moraju obići. Od legendarnog noćnog života u Beogradu, Exit festival u Novom Sadu, do fantastične prirode, Srbija kao odličan domaćin ima i te kako šta da ponudi i najizbirljivijim i najzahtevnijim turistima.

Kako CNN navodi, od već svetu poznatih destinacija i atrakcija, festivala i dešavanja, posebno mesto zauzimaju besprekorne i netaknute prirodne lepote Srbije. Očaravajući pejzaži koji variraju od beskrajnih ravnica na severu Vojvodine, domu vinskih podruma i pletenih korpi od pruća punih đakonija, dramatične planine i nacionalni parkovi na jugu, zapadu i istoku Srbije, samo su deo posebnosti jedne male zemlje koja je puna iznenađenja.

Beograd

Beograd je opisan kao vrlo živ i dinamičan grad, prestonica smeštena na obali Dunava i Save, sa prostranim Kalemegdanom, tvrđavom koja nudi fantastičan pogled. Naročito je poznat po svom uzbudljivom noćnom životu, a mesta koja izdvajaju su Knez Mihailova, Skadarlija i Dorćol.

Zemun

Zemun je CNN preporučio turistima zbog njegove istorije, kule Gardoš, kao i zbog uređenog keja i obale Dunava, mestu poznatih restorana i splavova.

Novi Sad

Novi Sad je opisan kao centar kulture i obrazovanja, pa se navodi i njegovo drugo ime, Srpska Atina, a od mesta koja treba obavezno obići ističu Trg Slobode, gradsku skupštinu i rimsku katoličku katedralu u centru. Exit festival ne treba pominjati, on je već brend sam za sebe, srpski ambasador u svetu.

Subotica

Subotica je grad na samoj granici sa Mađarskom, pa se mešavina dve kulture pokazala u najboljem svetlu. Posebno je pohvaljena arhitektura grada, art nouveau zgrade i objekti, i jezero Palić.

Kopaonik i Tara

Za sve ljubitelje prirode, CNN izdvaja nacionalne parkove Kopaonik i Taru. Kopaonik je naveden kao najpoznatiji skijaški centar Srbije, a Tara kao odlična destinacija za aktivan odmor,  zbog svojih 200 kilometara dugih pešačkih i biciklističkih staza koje se pružaju kroz netaknutu prirodu.

Fruška Gora

Fruška Gora je navedena kao jedan od vodećih vinskih centara Srbije, ovde ima više od 60 vinarija, a svoje mesto su tu našli i brojni manastiri, tačnije njih 17, od kojih najstariji datira iz 15. veka.

Zlatibor

Zlatibor je poznat  po svojim veličanstvenim pešačkim stazama, kao i popularnom mini skijalištu Tornik. Za uvid u prošlost Srbije nalazi se muzej na otvorenom, Etno selo Sirogojno, gde je  obnovljeno Staro Selo iz 19. veka,  dočaravajući u velikoj meri kakav je ruralan život bio u to vreme.

Đavolja Varoš

Đavolja Varoš je jedinstveni prirodni fenomen, možda i najneobičniji u celoj zemlji. Đavolja Varoš ima 202 neverovatne stene koje su prirodno nastale erozijom, a neke su visoke i do 30 metara.

Drvengrad i Šarganska osmica

Na CNN listi je i Drvengrad na Zlatiboru, ekscentrično etno selo urađeno u stilu 19. veka, sa prodavnicama, restoranima, galerijama i apartmanima za iznajmljivanje. Tu je i Šarganska osmica, najatraktivnija turističko-muzejska železnica u Evropi među prugama uskog koloseka

Studenica

Kao jedini manastir, naveden je manastir Studenica, osnovan u 12. veku, koji se inače nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Share.

Comments are closed.