
Neke od tajni ukusne i pune hrane koje svaki šef restorana zna, na veliku žalost vezane su za stvari koje nisu baš najzdravije po organizam. Postavlja se pitanje, skoro kao ultimatum, šta treba izabrati, ukusno ili zdravo? Postoji li alternativa punim, jakim ukusima, ili se mora otići u drugu krajnost?
Svako ko je pokušao da spremi neko od jela u svojoj kućnoj varijanti, shvatio je da se razlikuje u velikoj meri od onih koje su probali u restoranima. Osim same umešnosti kuvara i svežih i probranih namirnica, postoje i neke tajne zanata koje kuvari upotrebljavaju u svojim majstorijama.
Samo neke od „caka“ u restoranima, ne svim naravno, su maslac i so, zajedno u kombinaciji sa bogatim začinima. Jednostano i ukusno, ali ne baš zdravo po organizam. Kako rešiti ovu dilemu, imajući u vidu tendenciju zdrave hrane koja polako osvaja svet?
So, odnosno natrijum glutamat poznat još i kao aditiv sa oznakom E621, koristi se pretežno kao pojačivač ukusa. Ova supstanca se koristi masovno, i u velikoj meri je štetna po ogranizam, naročito po srce, pa je treba izbegavati.
Za sada, ne postoji neka alternativa, i dobra zamena. Problem nije u samoj soli, nužnoj za naš opstanak, nego u prevelikom unosu natrijuma, gde većina dolazi iz prerađene soli dodane u pripremljenoj hrani.
Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste pouzdano smanjili količinu natrijuma koji se dodaje kako bi se poboljšao ukus:
- Koristite prirodne izvore natrijuma. Neke namirnice, celer, školjke i repa, na primer, već imaju dosta prirodnog natrijuma.
- Uravnotežite okuse. Zapamtite da je so, iako važna u “donošenju” ukusa, samo jedan od više željenih ukusa. Dodavanjem neke sveže kiselosti kao što je limunov sok, ili nekog bogatog umamija kao što su osušene pečurke, poboljšaćete ukus na zdrav način.
- Nastupite hrabro, i kuvajte veću količinu. Kuvanjem velikih količina različite hrane, kao što je na primer pečenje na roštilju, u rerni ili jednostavnim kuvanjem različitih namirnica zajedno dobićete više ukusa, bez dodatnog začinjavanja, i to može pomoći u postizanju velikih i punih ukusa koji smanjuju količinu soli koja se dodaje.
- Ispiranje namirnica. Kada koristite sastojke kao što je konzervirani pasulj ili grašak, isperite ih kako biste uklonili višak soli.
- Razmislite o obliku i formi soli. So dolazi u različitim oblicima i veličinama. Korišćenje velikih, grubih kristala znači da se većina soli koju vaši gosti konzumiraju može progutati i da se ne oseti ukus. Korišćenje finije soli znači da će više soli dotaknuti nepce, povećavajući njegov uticaj i ukus.
- Serviranje i začinjavanje. Slično kao što treba razmisliti o formi soli, razmislite o tome da so bude dodana na samom kraju, kao deo dekoracije, a da pomogne pri ukusu, jer ukoliko namirnica nije začinjavana prilikom pripreme, na ovaj način može i jako mala količina soli poboljšati ukus, i to u meri koja je potrebna.
Kao ostale metode, predlaže se izbacivanje iz upotrebe u potpunosti svih proizvoda sa povišenim vrednostima natrijuma, kao i gotovih pripremljenih sosova, začinskih mešavina ili bilo kakvih pilećih ili goveđih “kocki” za kuvanje.
No Responses to “Kako smanjiti upotrebu soli u restoranima?”