Logo

Navigation
  • Vesti
    • Turizam
    • Ugostiteljstvo
    • Događanja
    • Promocije
    • Zanimljivosti
    • Saveti
  • TU Online
  • Intervjui
  • Blog
    • Petar Vušurović
    • Marija Zeljković
  • B2B Događaji
  • Edukacija
  • Pretplata
  • Kontakt

Kako smanjiti upotrebu soli u restoranima?

By Redakcija | on February 12, 2019 | 0 Comment
Saveti Ugostiteljstvo Vesti
Kako smanjiti upotrebu soli u restoranima

Neke od tajni ukusne i pune hrane koje svaki šef restorana zna, na veliku žalost vezane su  za stvari koje nisu baš najzdravije po organizam. Postavlja se pitanje, skoro kao ultimatum, šta treba izabrati, ukusno ili zdravo? Postoji li alternativa punim, jakim ukusima, ili se mora otići u drugu krajnost?

Svako ko je pokušao da spremi neko od jela u svojoj kućnoj varijanti, shvatio je da se razlikuje u velikoj meri od onih koje su probali u restoranima. Osim same umešnosti kuvara i svežih i probranih namirnica, postoje i neke tajne zanata koje kuvari upotrebljavaju u svojim majstorijama.

Samo neke od „caka“ u restoranima, ne svim naravno, su maslac i so, zajedno u kombinaciji sa  bogatim začinima. Jednostano i ukusno, ali ne baš zdravo po organizam. Kako rešiti ovu dilemu, imajući u vidu tendenciju zdrave hrane koja polako osvaja svet?

So, odnosno natrijum glutamat poznat još i kao aditiv sa oznakom E621, koristi se pretežno kao pojačivač ukusa. Ova supstanca se koristi masovno, i u velikoj meri je štetna po ogranizam, naročito po srce, pa je treba izbegavati.

Za sada, ne postoji neka alternativa, i dobra zamena. Problem nije u samoj soli, nužnoj za naš opstanak, nego u prevelikom unosu natrijuma, gde većina dolazi iz prerađene soli dodane u pripremljenoj hrani.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste pouzdano smanjili količinu natrijuma koji se dodaje kako bi se poboljšao ukus:

  • Koristite prirodne izvore natrijuma. Neke namirnice, celer, školjke i repa, na primer, već imaju dosta prirodnog natrijuma.
  • Uravnotežite okuse. Zapamtite da je so, iako važna u “donošenju” ukusa, samo jedan od više željenih ukusa. Dodavanjem neke sveže kiselosti kao što je limunov sok, ili nekog bogatog umamija kao što su osušene pečurke, poboljšaćete ukus na zdrav način.
  • Nastupite hrabro, i kuvajte veću količinu. Kuvanjem velikih količina različite hrane, kao što je na primer pečenje na roštilju, u rerni ili jednostavnim kuvanjem različitih namirnica zajedno dobićete više ukusa, bez dodatnog začinjavanja, i to može pomoći u postizanju velikih i punih ukusa koji smanjuju količinu soli koja se dodaje.
  • Ispiranje namirnica. Kada koristite sastojke kao što je konzervirani pasulj ili grašak, isperite ih kako biste uklonili višak soli.
  • Razmislite o obliku i formi soli. So dolazi u različitim oblicima i veličinama. Korišćenje velikih, grubih kristala znači da se većina soli koju vaši gosti konzumiraju može progutati i da se ne oseti ukus. Korišćenje finije soli znači da će više soli dotaknuti nepce, povećavajući njegov uticaj i ukus.
  • Serviranje i začinjavanje. Slično kao što treba razmisliti o formi soli, razmislite o tome da so bude dodana na samom kraju, kao deo dekoracije, a da pomogne pri ukusu, jer ukoliko namirnica nije začinjavana prilikom pripreme, na ovaj način može i jako mala količina soli poboljšati ukus, i to u meri koja je potrebna.

Kao ostale metode, predlaže se izbacivanje iz upotrebe u potpunosti svih proizvoda sa povišenim vrednostima natrijuma, kao i gotovih pripremljenih sosova, začinskih mešavina ili bilo kakvih pilećih ili goveđih “kocki” za kuvanje.

Share this story:
  • tweet

Recent Posts

  • Novi Beogradski Market

    February 22, 2019 - 0 Comment
  • Prvi hotel napravljen samo od snega i leda

    February 22, 2019 - 0 Comment
  • A 380, megalomanski luksuz odlazi u zaborav

    February 22, 2019 - 0 Comment

Author Description

No Responses to “Kako smanjiti upotrebu soli u restoranima?”

Leave a Reply Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*
*

Pratite nas na društvenim mrežama

Facebook
Google+
YouTube
LinkedIn
Instagram

Life Class Terme

TUTTOFOOD

The Ljubljana Castle

NOVI BROJ MAGAZINA

TU Magazin br30

PRIJAVA NA “TU” BILTEN

Ukoliko želite da redovno dobijate TU Bilten unesite Vašu email adresu:

IZOLA

https://www.youtube.com/watch?v=0acot81fV4g

Studijsko putovanje za turističke agente u Sloveniji

https://www.youtube.com/watch?v=Fbu00vasEJ0

Recent Posts

  • Novi Beogradski Market
  • Prvi hotel napravljen samo od snega i leda
  • A 380, megalomanski luksuz odlazi u zaborav
  • Sicilijanska Dolina hramova, Valle dei Templi
  • Instagram vodi na besplatno krstarenje svetom

Archives

  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • January 2013

Popularno

  • Rakija u ljubavi sa hranom

    December 26, 2018 - 1 Comment
  • Pećina stara 60 miliona godina pretvorena u restoran

    January 25, 2019 - 1 Comment
  • Nemački odgovor vegetarijancima, otvoren Hotel kobasica

    February 6, 2019 - 1 Comment
February 2019
M T W T F S S
« Jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Categories

B2B SEKCIJA Blog Događanja Intervjui Marija Zeljković Petar Vušurović Promocije Saveti Turizam Ugostiteljstvo Uncategorized Vesti Zanimljivosti

Gallery

© 2019. YOYO SPIN d.o.o. Sva prava zadržana. TUMagazin