
„Šlif“ pivo nastalo je u želji porodice Ivančić da ljubav prema zanatskoj proizvodnji piva iz dugogodišnjeg hobija preraste u pivaru koja će svoja piva podeliti ne samo sa porodicom i prijateljima već i sa širim krugom ljubitelja kraft piva. Pivara „Šlif“ je posle tri godine spavanja na receptima i buđenja pored fermentora, najzad počela sa radom u leto 2018. godine. Razgovaramo sa Bratislavom Ivančićem, direktorom i osnivačem pivare koji se nada da će oba sina jednog dana biti aktivno uključena u ovaj poduhvat.
TU: Zašto naziv Šlif, jer zato što svi vi koji ste uključeni u proizvodnju piva imate šlifa ili će oni koji ga piju imati šlifa?
BI: Šlif je komponenta svakodnevnog života koja po našem mišljenju čini nekoga ili nešto legendarnim. Treba ga imati da dobiješ sto u punoj kafani ili da završiš šalterske poslove, onda kada zafali jedan papir. Tako je i u pivskom zanatu, da bi napravio pivo prefinjenog, autentičnog ukusa, koje će neko iznova naručivati, a ne tretirati kao „bilo koje, samo da je ’ladno“, neophodan je šlif.
TU: Kakve vrste piva pravite i imate u ponudi?
BI: Trenutno u našoj ponudi imamo pet stilova – „Crveni Šlif“ je crveni lager kome smo dali pitku gorčinu, a spojem svetlog, bečkog i još tri vrste karamel ječmenih sladova i reš prepečenog ječma, dobili smo uravnotežen ukus sa suptilnom, slatkom notom. Ovo je evropski crveni lager, neopterećujućeg i blago slatkastog ukusa.
„Mrki Šlif“ bavarian dunkel lager je tamno lager pivo koje je nastalo sudarom čokoladnog, dva minhenska i dva karamel ječmena slada sa nemačkim hmeljom, a od tamnih sladova potiče njegov pun ukus.
„Mutni Šlif“ hefeweizen je pčenično pivo svetlog pšeničnog i ječmenog slada, fermentisano bavarskim pivskim kvascem sa mešavinom ukusa koji ostaju na jeziku nakon svakog gutljaja.
„Stari Šlif “ je altbier, iskonski ejl čiji maniri potiču od četiri vrste ječmenih sladova i pivskog kvasca iz doline Rajne. Njegova tamna, zlatna boja i pun ukus dolaze od starih dizeldorfskih receptura.
„Indijski Šlif“ je American IPA, pravi se sa bledim i karamel ječmenim sladom i američkim sortama hmelja sa izraženom citrusnom notom i veoma je osvežavajući.
TU: Gde može da se kupi „Šlif“ pivo i kako uopšte birate mesta na kojima će se prodavati?
BI: „Šlifa“ ima na raznim mestima. Trenutno smo u preko trideset lokala i kraft prodavnica po Beogradu, Novom Sadu i Pančevu. Nadamo se da će nas uskoro biti u Kragujevcu i Nišu. Sve lokacije su na našem sajtu www.slifpivo.com, a često imamo i istureno odeljenje pivare na noćnim marketima, izložbama, ili IT konferencijama.
TU: Kad ste napravili pivaru, koliko vam je trebalo vremena da razradite posao?
BI: Priprema prostora i čekanje na isporuku opreme je potrajalo oko sedam meseci. Potom još par meseci za montažu i korekcije od strane isporučilaca opreme. Pivara je završena u maju prošle godine. Potom su krenula fina podešavanja opreme i probna kuvanja. Sve u svemu, oko godinu dana do početka rada. Svi mi u „Šlifu“ volimo našu pivaru i trudimo se da svakog dana uradimo nešto bolje nego juče.
TU: Šta mislite o festivalima piva, koliko su bitni za proizvođače?
BI: Veoma je dobro što se ljubav prema pivu, naročito zanatskom, podigla na viši nivo i što sada ljudi ne moraju samo da piju mejnstrim lagere. Mnogo lokalnih zanatskih pivara sa velikim i lepim izborom kvalitetnih piva razmazilo je pivopije. Festivali su super prilika da testiramo naše pivo, pričamo sa ljudima o njemu – da li im se sviđa, koje im je omiljeno ili koje stilove bi voleli da probaju. Sledeća manifestacija na koju idemo su Dani Vajferta, u Pančevu.
TU: Kakvi su vam planovi za dalje?
ST: Pre svega planiramo da kuvamo što više piva ali naravno da ne čame u burićima, jer šta je pivo bez ljudi! U planu su još „Plameni Šlif“ Belgian amber ale i „Irski Šlif“ Irish stout. Takođe radimo i na otvaranju tap ruma u centru Beograda, koji će biti svojevrsni salon za negu šlifa i degustaciju dobrog piva.
Tekst: Bojana Ilić