3.2 C
Belgrade
subota, 9 decembra, 2023

Ko je i kako napravio Grana Padano

Već 1000 godina sir Grana Padano proizvodi se u dolini Po u severnoj Italiji, i to isključivo od mleka koje sveštenici dobiju od sopstvenih krava

Otprilike pola sata vožnje od Milana urban i moderan krajolik iznenađujuće brzo prelazi sa gradskih ulica na pastoralne i pitome pejzaže centralne Italije. Ovde se nalazi opatija Chiaravalle, smeštena u zaštićenom području Parco Agricolo Sud Milano uspostavljenom 1990. godine radi očuvanja kulturne i istorijske  baštine regiona. Ovaj kraj je poznat po tome što već skoro 1.000 godina proizvodi jedan od najsvestranijih i najukusnijih sireva na svetu.

Tokom 12. veka marljivi benediktinski sveštenici pretvorili su nekad močvarnu zemlju u funkcionalnu farmu mleka za sopstvene potrebe, gde su krave ubrzo počele da daju i više mleka nego što je bilo potrebno svešenicima.

Kako bi iskoristili dodatno mleko, počeli su praviti ​​slani, tvrdi sir, koji je mogao trajati dosta vremena, bio je otporan na vremenske uslove. Dok su ga sveštenici na latinskom jeziku zvali caesus vetus, lokalno stanovništvo počelo ga je nazivati ​​”Grana” zbog zrnate teksture, i “Padano” zbog regiona. Ime Grana Padano ostalo je do danas.

Grana Padano može se proizvesti samo iz delimično obranog mleka iz strogo definisanog proizvodnog područja doline Po (Pianura Padana), neraskidivo povezanog sa klimom, kulturom i ljudima.

Grana Padano pravi se u konusnim bakrenim posudama od kojih svaka sadrži oko 265 litara mleka iz kog se proizvode dva „dvostruka točka“ sira. Pre starenja, točkovi se oblikuju u drvenim kalupima vezanim kanapom, takozvanim fascera kalupima kada im se i utiskuje oznaka porekla.

Svi sirevi moraju stariti najmanje 9 meseci pre nego što prođu stroge testove kvaliteta, a tek tada će biti standardizovani i mogu se zvati Grana Padano. Može se naći u nekoliko varijanti, sirevi mogu biti stari između 9 i 16 meseci, mogu biti blagi i kremasti, i mogu biti stari preko 16 ili 20 meseci.

Zbog ovih različitih stadijuma starenja, Grana Padano sir je vrlo svestran sir, koji se može poslužiti samostalno ili u raznim receptima. Savršeno se uklapa uz aperitiv ili koktel, ide u soseve i čorbe, testeninu, služi se uz ribu ili krompir, zaista ide uz sve.

Grana Padano poseduje jedinstvene prehrambene osobine kao što su kvalitetni proteini, vitamini i mineralne soli, posebno kalcijum. To je izvrsna prirodna, zdrava i laka za probavu namirnica, pa je popularnost ovog sira zaista zaslužena.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -