12.2 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Bergen – norveški lepotan i kralj fjordova

Bergen je verovatno najšarmantniji i najslikovitiji grad u Norveškoj. Smešten je na zapadnoj obali zemlje, i osnovan je 1070. godine, u doba strašnih Vikinga, zmajeva i ratova

Ovaj drugi po veličini grad u Norveškoj još zovu i “kapija fjordova” jer iz njegove ogromne luke polaze brodovi za krstarenje fjordovima, što je odlična prilika da se upozna priroda ove zemlje. Ovde je sve uređeno i savršeno, od prirode do ljudi, sve funkcioniše sa nekom divnom lakoćom.

Bergen se nalazi na zapadnoj obali, na oko sat vremena putovanja avionom od Osla, ali možete stići do njega iz glavnog norveškog grada i vozom. U svakom slučaju se preporučuje vožnja vozom, jer tada imate jedinstvenu priliku da prođete kroz najlepšu prirodu i predivne pejzaže koji oduzimaju dah!

Grad je formiran davne 1070. godine i vremenom je izrastao u važnu norvešku luku. Bergen danas nije samo luka, već i grad kulture i zabave, u kom se tokom cele godine održavaju festivali i razna događanja. Zabave ima za sve, od koncerata filmarhonije do uličnih zabavljača, od vrhunske restoranske ponude do najukusnije ulične hrane.

Grad je poznat i po čuvenim, različito obojenim drvenim kućama starim nekoliko stotina godina. One romantično opkoljavaju luku i jedan su od najprepoznatljivijih motiva Bergena. U mnogima od njih se nalaze najrazličitiji sadržaji, pa je svaka preporuka da posetite ovaj grad i uživate u nečem posebnom i nečem neuobičajenom.

Iz  ogromne luke u Bergenu polaze brodovi za krstarenje fjordovima, kako biste odatle mogli da krenete u istraživanje prirode. Do luke stižu gorostasni kruzeri nekon čega manji brodovi sa turistima kreću u obilazak okoline. Ukoliko ne želite da plovite, a volite adrenalin i avanturu, ne brinite, postoji puno sadržaja za vas, od pešačenja, planinarenja i skijanja do saonica koje vuku psi, ima apsloutno svega.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -