23.3 C
Belgrade
sreda, 29 juna, 2022

Šaka – čarolija “siromašnog” juga Italije

Drugo po veličini ostrvo Sredozemnog mora dom je jednog malog ribarskog grada koji je u istoriji bio poznat kao lečilište, a danas kao ribarsko naselje koje je odlučilo da turistima ponudi sve svoje interesantne sadržaje

Šaka (Sciacca) je ribarska luka na južnoj obali Sicilije puna istorije. Poznata je pre svega po vrednim zanatlijama i keramici koja se ovde vekovima proizvodi, termalnim izvorima i raznim festivalima, a tek u poslednjim decenijama kao turistička destinacija.

Bez obzira na činjenicu da Šaka nije uglađeno turističko odredište, ona ipak ima jako puno sadržaja koje može ponuditi turistima, i to se najviše odnosi na istoriju koja je ovde izuzetno bitan deo folklora i kulture građana.

Položaj naselja je vrlo interesantan, grad se nalazi na obali mora između dva grčka arheološka nalazišta, Selinunte i Agrigento lokaliteta, gde se mogu videti grčki hramovi i ostaci bogate kulture ove drevne civilizacije.

Ovde se nalaze termalni izvori, za rimske vladare grad je bio poznat kao lečilište, za Arape kao trgovačka luka za vezu sa severom Afrike, a ime je grada verovatno arapskog porekla. Danas je ribolov glavna delatnost i nosilac ekonomskih aktivnosti. U gradu postoje brojni smeštajni kapaciteti, uglavnom su to privatni apartmani i kuće, a cene su kao i u ostalim delovima Sardinije, vrlo popularne.

Iako ovaj deo Italije nosi epitet siromašnog, to se sigurno ne odnosi na sve sadržaje i magiju koju Sardinija može gostima da ponudi, i na ljude čiji je duh i karakter tipično maditeranski, veseo, gostoprimljiv i vedar. More je kristalno čisto, vino je ohlađeno baš kako treba, a riba sveža, kome treba nešto više od toga?

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -