22.8 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Sozopol – manje poznata Bugarska

Naš istočni komšija, Bugarska je izuzetno zanimljiva država sa razvijenom i raznolikom turističkom ponudom. Bogato kulturno nasleđe uključuje očuvane manastire među kojima je najpoznatiji Rilski. Zimski turizam se odvija na planinama, a naravno tu je i Crno more čiju obalu karakterišu sunčane morske obale, duge peščane plaže boje zlata, mirne uvale, romantični rtovi i gostoljubivi ribarski gradići

Voda Crnog mora je mirna, prozirna i manjeg saliniteta nego Mediteran. U ponudi su letovališta: Nesebar, Sunčev breg, Pomorje, Primorsko, Kiten, Sozopol, Zlatni Pjasci, Albena, Sveti vlas, Sveti Konstantin i Elena i Elenite gde možete uživati u najukusnijim morskim specijalitetima, ali i vrhunskoj uličnoj i tradicionalnoj hrani koja je veoma slična našoj. Od crnomorskih bisera treba izdvojiti jedan grad koji turisti obožavaju, a radi se o Sozopolu.

Sozopol – manje poznata Bugarska

Sozopol je antički primorski grad koji se nalazi 35 kilometara severno od Burgasa, u romantičnom zalivu na jugu bugarske crnomorske obale. To je jedan miran gradić u kom živi oko 5.000 stanovnika, uglavnom od turizma, imajući u vidu da je u pitanju jedan od najstarijih gradova cele Bugarske. Sam grad je podeljen u dva dela, moderni Sozopol i Stari grad.

Sozopol – manje poznata Bugarska

Ovaj grad je poznat po bogatoj kulturno-istorijskoj zaostavštini, verskoj tradiciji, po umetničkim festivalima i izuzetnim turističkim sadržajima. Od sadžaja treba izdvojiti, i to su veoma važne turističke atrakcije Sozopola, Arheološki muzej u Sozopolu, veliku umetničku galerija i nezaobilazni Stari grad.

Sozopol – manje poznata Bugarska

Stari grad je centar i zaštitni znak ovog kraja, ovde dominiraju uske kaldrmisane uličice, kamene i drvene fasade kuća, i sve podseća na neka stara vremena, na romantiku koju pojačava miris mora. Ovde se turisti najviće zadržavaju, uživaju u duhu prošlih vremena, a za potpun doživljaj tu je nacionalna kuhinja koju određuje njeno bogato i dobro očuvano kulturno nasleđe, koja je veoma raznovrsna zahvaljujući umereno toploj klimi i različitoj geografiji koja omogućava izuzetno povoljne uslove za uzgoj raznovrsnog svežeg povrća, biljaka i voća. Upravo zbog toga, teško je odoleti hrani koja prvo svojim bojama hrani oči, tu je i SMECTA GO, najverniji partner koji je tu da se postara da bude sve kako ste zamislili.

Sozopol – manje poznata Bugarska

Moderni ili „novi“ Sozopol je pravi savremen grad sa svim pogodnostima i odlikama jednog evropskog grada. Ovde, pored kompletne moderne infrastrukture, se nalaze i hoteli, hosteli, luksuzni apartmani, kao i sve ono što turistima treba, kako bi njihov boravak bio što kvalitetniji i udobniji.

Sozopol nije destinacija za početnike, kako neki vole da kažu, radi se o jednoj zaista zreloj destinaciji koja zna kako treba da priđe turistima, i šta da im obezbedi. More možda i nije toliko slano kao Grčko, ali verujemo da to neće napraviti nikakvu razliku, Sozopol ume da ispuni sva očekivanja.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -