11 C
Belgrade
petak, 1 decembra, 2023

Mamula – od zatvora do luksuznog hotela

Ukoliko do sada niste posetili ovaj spomenik istorije i kulture, to više nikad i nećete moći. Mamula je zatvorena za posete turista već neko vreme zbog građevinskih radova na luksuznom hotelskom kompleksu, a njena istorijska vrednost ostaće zabeležena u sećanju naroda

Ostrvo Mamula se nalazi u Jadranskom moru na granici između Crne Gore i Hrvatske, i nije naseljeno. Najpoznatije je po napuštenoj tvrđavi koju su Italijani koristili kao zatvor u Drugom svetskom ratu i dok se u tom periodu tamo išlo po kazni, uskoro će se ići na odmor i letovanje.

Tvrđava će biti u potpunosti obnovljena, poštovaće se istorijsko nasleđe objekta i biće pretvorena u luksuzni hotel sa sobama, restoranima, terasama i spa centrom. Pored toga, na ostrvu će biti izgrađena i marina kao i privatne plaže sa centrom za aktivnosti na vodi.

Tokom Drugog svetskog rata u koncentracionom logoru Mamula je bio zatvoreno ukupno 2300 ljudi od čega je njih 130 ubijeno, pa se investitor obavezao da ne narušava originalni izgled tvrđave.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -