16.8 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Trst, grad na talasima šećerne vune

Ovaj grad na severu Italije još dugo će se boriti sa imidžom šoping-utočišta za kupoholičare, posebno kod nas sa područja Balkana. Međutim, ukoliko makar malo zagrebete ispod površine prekrivene brendiranom garderobom i kafom pakovanom na kilogram, treba reći da sigurno nećete ostati ravnodušni prema ovom gradiću

Trst, zašto tamo, sve to njihovo imaš da kupiš i ovde? Ovakva floskula je u današnje vreme potpuno izbačena iz upotrebe. Sve to prestaje i pada u vodu čim se spustite prema Tršćanskom zalivu, tamo vas očekuje pogled na grad koji ostavlja bez daha.

Trst je zaista mesto koje živi u ljubavi sa morem i nekako je ta ljubav najjači utisak koji turisti imaju. More je oblikovalo prošlost grada, a i danas to isto radi, suptilno i fino.

Grad se nalazi u istoimenom zalivu i sve šetnje koje turisti prave obilazeći ga, omogućavaju da se zapravo ceo grad upozna sa svih strana. Tu se nalaze sve važnije gradske institucije, kao i autobuska i železnička stanica koje u stvari turistima služe kao polazna tačka za šetnju.

Ukoliko odatle krenete obalom prema središtu grada, brzo ćete ugledati brojne palate i zdanja koja podsećaju na Beč ili ostale austrijske gradove. Vrlo brzo stižete do Canal Grande, kanala koji deli ime sa puno poznatijim rođakom u Veneciji. On nije ni toliko velik i niti toliko poznat, ali je svakao najšarmantniji deo Trsta. Njega presecaju mostići pored njih su poznati restorani i kafići, kao i srpska pravoslavna crkva Svetog Spiridona izgrađena u 19. veku. U stvari, gde god da krenete, očekuju vas samo divni prizori.

Život u ovom gradu je izuzetno zgodan, Trst važi za možda i najbolji italijanski grad za svakodnevicu. Ovde je atmosfera prilično opuštena i ležerna, kafa se tradicionalno ispija preko celog dana, i ona je ovde institucija. Trst je savršen za sve, pa čak i za jednodevnu posetu. Nije daleko, poznat je gotovo svima, a zaista nesebično pruža puno. Ovde je sve toliko fino, da se često kaže da su čak i talasi napravljeni od šećerne vune…

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -