25.4 C
Belgrade
subota, 30 septembra, 2023

Život u gradu koji je zabranio automobile

U Pontevedri je uobičajeni zvuk gradskih ulica i automobila trajno zamenjen cvrkutom ptica i ćaskanjem ljudi

U španskom gradu Pontevedra na ulicama nema automobila. Nema brujanja motora, sirena i gužvi koje oni prave.  Ono što umesto toga na ulici možete čuti su cvrkut ptica na drveću, srkanje kafe po kafićima i veseli smeh meštana.

Pre nekih dvadesetak godina, gradonačelnik ovog grada je odlučio da ukloni sve automobile sa ulica. Nekada ih je bilo i do 14.000 dnevno, a danas nema ni jednog. Svi su zabranjeni u centralnom gradskom jezgru, i danas tamo majke bezbrižno šetaju svoju decu.

Miguel Anxo Fernández Lores gradonačelnik je od 1999. godine, i njegova filozofija je jednostavna, posedovanje automobila ne daje vam pravo da zauzimate javni prostor. Zašto jedan automobil ima više prava na ulici od starice, deteta ili devojke na biciklu?

Njegov plan je podrazumevao vraćanje javnog prostora stanovnicima, i upravo zbog toga tamo nema automobila, nema parkinga, semafora i ostalih stvari vezanih za saobraćaj. Život u gradu je mirniji, tiši i zdraviji, a stanovništvo je srećno. Jednostavan recept za srećan i zadovoljan život.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -