25.6 C
Belgrade
četvrtak, 30 juna, 2022

Italija: Nov način borbe protiv prekomernog turizma

Još u ne tako davna vremena pre pandemije, Firenca je imala ozbiljne probleme sa prekomernim turizmom. U središtu svega bila je Galerija Ufici (Uffizi), jedan od najpopularnijih muzeja na svetu

Galeriju Ufici je dnevno posećivalo čak i do 12.000 turista, i svi su kao što to obično biva hteli po neki selfi ispred vanvremenski dela renesansne umetnosti, kao što je Botičelijeva Venera.

Priča o višesatnim redovima za ulazak bilo je mnogo, a u galeriji su odlučili da urade nešto po tom pitanju.  Ovaj muzej je postao nešto što bi trebalo da se na veliku žalost izbegava, posebno zbog stresa i ponašanja turista koji su u čekanju ili u obilasku gubili strpljenje.

Zbog svega toga, pokrenuta je i kampanja dobrog ponašanja, Enjoy Respect Florence, kojom su sankcionisni turisti. Kazne su bile i po 500 evra za turiste koji su pravili piknik po gradu, pravili gužve bez potrebe ili su svojim ponašanjem ugrožavali istorijske spomenike.

Danas toga nema, pandemija je učinila svoje. Međutim, pre nego što se putovanja ponovo pokrenu, vlasti u Firenci su se odlučile na jedan interesantan korak. Odlučili su da turistima obezbede sve sadržaje ali tako da ih praktično udalje iz samog grada.

Projekat Uffizi Diffusi, u slobodnom prevodu „raštrkani Ufici“, je reimaginacija italijanskog koncepta „raštrkanih hotela“, u kom su pojedinačne „sobe“ za prijem turista smeštene u različitim kućama sela. U ovom projektu će sva umetnička dela biti izlagana u gradovima širom Toskane, pretvarajući najpoznatiju italijansku regiju u jedan veliki „raštrkani“ muzej.

Cilj ove akcije je stvaranje neke nove vrste turizma, koja će biti utemeljena na lokalnom stanovništvu, u cilju kreiranja fuzuje umetnosti i svakodnevnog života ljudi. Osim promovisanja umetnosti, na taj način će biti omogućena afirmacija i razvoj lokalnih zajednica. Umetnost ne može preživeti samo u velikim galerijama, svakako nije izolovana od sveta, i mora biti deo života ljudi.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -