19.8 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Susret Orijenta i Mediterana

Različite kulture su oduvek privlačile pažnju, posebno ako se sretnu u jednoj romantičnoj priči na španskom brdu

Španija je uvek bila neiscrpan izvor inspiracije, i ima posebno mesto u srcu svakog putnika. Mešavina kultura i stilova u kombinaciji sa mentalitetom i toplim vremenom učinili su da ona bude jedna od najposećenijih zamalja sveta. Jedan od gradića koji posebno privlači pažnju, ako izuzmemo sve one najpoznatije, je i Toledo.

Toledo je poznata turistička destinacija, biser španske kulture koji se nalazi na Uneskovoj listi zaštićene baštine. Nalazi se na svega sat vremena udaljenosti od Madrida, i idealna je destinacija za jednodnevni izlet. Smešten je na brdu iznad reke Taho i zaštićen je moćnim zidinama koje čuvaju njegov mir i lepotu. Na ovom mestu je moćni Orjient upoznao špansku stranu Mediterana.

U grad se može ući preko više mostova, i svaki most skriva neku legendu i priču. Zidine koje okružuju stari deo grada imaju nekoliko ulaza, i svaki je dekorisan na svoj način. Simbol grada je katedrala Toledo, gotička lepotica koja gordo motri na okolinu.

Od ostalih znamenitosti, treba izdvojiti muzej Museo del Greco, renesansni dvorac Alcazar, a treba napomenuti i da je grad u 10. veku bio poznat kao središte izučavanja magije. Zbog svega toga, najviše zbog mešavina kultura i različitih uticaja, Toledo je bio savršeno mesto za proučavanje raznih tradicija i kultura, pa je svaka od njih ostavila svoj trag.

Najinteresantniji trag ovakve multikulturalnosti je očigledan u kuhinji, specijalitetima koji oduševljavaju turiste. Toledo je najpoznatiji po marcipanu, gulašima, siru, šafranu, dobrom vinu, pa je sasvim razumljivo zašto mu se svi turisti uvek i rado vraćaju.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -