16.6 C
Belgrade
petak, 9 juna, 2023

Teška sudbina ostrva patnje i tuge

Ovo ostrvo se nalazi u Grčkoj, pored daleko poznatijeg i većeg brata Krita. U istoriji je bilo poznato po ne baš sjajnim vremenima, što je u velikoj meri uticalo na to da ostrvo bude dugo ispod turističkog radara

Spinalonga je poznato kao ostrvo patnje i nade. U istoriji je bilo čuveno po gubavcima koji su tamo živeli u karantinu, i borili se sa teškom sudbinom. Svaki stanovnik ostrva je u starim vremenim dobijao kartu u jednom pravcu, što svakako i nije baš neka preporuka za posetu, pa je jasno zašto Spinalonga nije poznata kao turistička destinacija.

Ostrvo Spinalonga je 1903. godine prema odluci grčkih vlasti bila mesto na kom su bili smeštani svi oboleli od lepre. U početku napušteno, ostrvo je postalo dom bolesnicima iz cele Grčke, i oni su tu imali svoju zajednicu, lekare i svoje teške sudbine. Ulaz u tvrđavu je nosio naziv Danteova vrata, jer je važilo pravilo da ko jednom uđe, teško da će ikada živ izaći.

Za obilazak Spinolonge trebaće vam par sati. Ulaz u prostorije u kojima su boravili bolesnici nije dozvoljen, ali postoji jedan deo, kao poseban mali muzej, u kom možete videti šta je sve korišteno za lečenje i život u tim teškim vremenima.

Danas su kamene kuće potpuno puste, i tamo niko više ne živi. Neko zbog straha od bolesti, neko zbog teške priče i žalosti. Poslednji stanovnik je napustio ostrvo 1962. godine, i danas je čitavo ostrvo jedan poseban muzej i turistička atrakcija.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -