12.3 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Najopasniji sir na svetu za koji je potrebno „imati stomak”

Italijansko ostrvo Sardinija se nalazi usred Tirenskog mora koje zapljuskuje njegovih 1.900 kilometara obale. Najprepoznatljiviji simbol Sardinije su svakako bele peščane plaže i smaragdno more, kao i kopneni krajolik koji se povlačeći s obale brzo uzdiže stvarajući brda i nepropusne planine

U planinama i brdima Sardinije, ne tako daleko od mora, nastaje priča o kasu marzu siru (Casu marzu), najopasnijem na svetu. Sir nastaje posebnom tehnikom fermentacije, i radi se o vrlo egzotičnom specijalitetu koji svoju priču započinje potpuno drugom vrstom sira koja se zove pekorino sardo.

Casu marzu u prevodu znači pokvaren, buđav sir. Frementacija se vrši na toplom mestu, sir pekorino sardo se iznosi na sunce, a poželjno je čak i da muve da ležu jaja po njemu. Dok se jaja otvaraju, crvi se hrane sirom i puštaju enzime koji ubrzavaju proces fermentacije pri čemu se i dobija njegov poseban ukus.

Ugostiteljstvo u Španiji: Digitalni barmen, saznajte više.

Za meštane, takav sir je specijalitet. Jedni kažu da je afrodizijak, drugi kažu da bi to moglo biti opasno za ljudsko zdravlje, pa je zbog takve podeljenosti u društvu i moguće zaraze sir zabranjen za komercijalnu prodaju. Stanovnici Sardinije ga već vekovima jedu sa zadovoljstvom, i planiraju da tako i ostane.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -