5.5 C
Belgrade
sreda, 7 decembra, 2022

Finska ponovo najsrećnija zemlja na svetu

Finska je odbranila titulu najsrećnije države na svetu uprkos pandemiji koronavirusa, i zauzima prvo mesto četvrti put zaredom od ukupno 149 zemalja sveta. Zemlje iz našeg regiona zauzimaju od 49. do 98. mesta

Na listi koju svake godine sastavljaju Ujedinjene nacije, Finska je ponovo osvojila prvo mesto kao najsrećnija zemlja za život. Posebno se ističe njihova sposobnost da usklade politiku sa opštim osećajem blagostanja.

Ova lista najsrećnijih zemalja zasniva se na statističkim podacima Galupovog istraživanja o tome koliko se sami građani osećaju srećnim i zadovoljnim, i indeks sreće se može izračunati na osnovu faktora kao što su BDP po glavi stanovnika, očekivani životni vek građana, socijalne slobode, kvalitet života i slično.

Kao i obično vrh liste zauzimaju zemlje evropskog severa, nakon Finske slede Danska, Švajcarska, Island, Holandija, Norveška, Švedska, Luksemburg, kao i  Novi Zeland van Evrope, a na desetom mestu je Austrija.

Najbolje plasirana zemlja iz regiona je Slovenija na 29. mestu, Srbija na 48. mestu, Bosna i Hercegovina na 64. mestu, zatim slede Crna Gora  i Makedonija na 72. odnosno 94. mestu.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -