11.6 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Visoravan Morine

Prostor između Nevesinja i Kalinovika u sunčanoj Bosni i Hercegovini dom je jedne pastoralne visoravni neverovatne lepote koja živi među oblacima

Na prostoru od oko 4.700 hektara, na nadmororskoj visini od 1.600 metara, nalazi se visoravan Morine, koju zovu još i “Evropskim Tibetom”. U zimskom periodu godine ovde vlada oštra i surova klima, dok je leti sasvim suprotno. Čitav kraj bude živopisan i zelen, kao prava negovana bašta.

Ovaj deo Bosne i Hercegovine je bio mesto gde su se u davnim vremenima viđali stočari i pastiri, koji su svakodnevno izvodili svoja stada na ispašu. Danas se može videti još poneki pastir, stare drvene kuće i katuni, odakle stiže možda i najbolji ovčiji sir na svetu.

Visoravan Morine
Photo: Pixabay/adestuparu

Hotel Bohinj nudi plutajući doručak, saznajte više.

Stanovnici su leti izvodili stoku na ispašu na Morine i okolne planine. Oni su dolazili kad počne lepo vreme, i ostajali do kraja leta. Tokom zime stočari su se spuštali sve do Stona gde su sa svojim stadima provodili zime.

Morine su poznate po svom šarmu, i po tome što imaju dušu, zbog čega je priroda i bila blagonaklonjena. Čitav kraj je živopisan i bogat prirodnim bogatstvima, a poznat je i po istoriji i drevnim vremenima. Ovde se nalazi i stećci, nekropola sa srednjovekovnim monolitnim kamenim spomenicima koji pripovedaju zaboravljene priče.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -