26 C
Belgrade
sreda, 6 jula, 2022

Naselje smešteno na uskoj vulkanskoj steni

Castellfollit de la Roca izgleda kao grad koji je nekada imao oblik normalnog grada, a onda se nekom neverovatnom silom razvukao kako bi pokrio kilometar dugu bazaltnu formaciju. Kuće su nesigurno postavljene blizu ivice stene, odakle se pruža nevrovatan pogled na okolinu

Castellfollit de la Roca pripada regionu La Garrocha, u provinciji Girona u Španiji. Njegova površina iznosi jedva jedan kvadratni kilometar, što ga čini najmanjom opštinom u pokrajini, a drugom u Kataloniji.

Naselje postoji više od 1000 godina, uske gradske ulice još uvek imaju tragove srednjovekovnog porekla, a središte grada ima bedeme koji su čuvali stanovnike tokom građanskog rata. Mnoge kuće i ulice u centru naselja takođe su izgrađene od tamne vulkanske stene koja služi kao pijedestal za grad.

Sve kuće su podignute oko centralno postavljene glavne ulice koja se vijugavo proteže duž čitavog grada usko pripijena između njih, trudeći se da ostane na litici. Kuće nalaze se na samoj ivici ove gorostasne vulkanske formacije, što s jedne strane uliva neku nesigurnost, a s druge obezbeđuje neverovatan pogled na okolinu.

Uske ulice grada slivaju se na staroj crkvi San Salvador, smeštenoj na jednom kraju stene. Crkva datira iz 13. veka, izgrađena je u kasnom renesansnom stilu, i ona je sigurno najznačajniji turistički sadržaj u gradu. Crkva je danas obnovljena i pretvorena u kulturni centar.

Castellfollit de la Roca je odlična destinacija za izlet, postoje organizovane turističke ture iz Girone i Barselone, a može se posetiti i u sopstvenoj režiji, imajući u vidu da je region dobro povezan putnom infrastrukturom.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -