16.6 C
Belgrade
petak, 9 juna, 2023

Švedski kuvar dao novi smisao staroj dobroj vatri

Pobuđujući osećaj duboke nostalgije, slavni šef Niklas Ekstedt podigao je tradicionalnu švedsku kuhinju na potpuno novi nivo. On priprema hranu na „starinski način“ na otvorenom plamenu, bez struje ili plina

U svom restoranu Ekstedt sa Mišelinovom zvezdicom, smeštenom u centru Stokholma, kuvar Niklas Ekstedt donosi prirodni i živi svet u zatvoren prostor. On se smatra jednim od najboljih kuvara u zemlji, koji jednostavne sastojke pretvara u vrhunski fajn dajning isključivo uz pomoć vatre, pepela, čađi i dima, bez plina, struje ili bilo kakvih modernih stvari.

Inspiraciju za svoja jela pronalazi na otvorenom prostoru, dok se nalazi u prirodi, kada sakuplja pečurke, bobice ili aromatično divlje začinsko bilje u šumi ili na livadi.

Vatra je za njega, kako kaže, istorija čovečanstva, način na koji smo svi kuvali jako dugo. Vatra i dim izazivaju pre svega nostalgiju, pa tek onda začinjavaju čitav proces spremanja hrane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by E K S T E D T (@ekstedtrestaurant)

Ekstedt je 2011. godine odlučio da se povuče iz javnog života, i otišao da živi sa porodicom u drvenoj kolibi u šumi, bez ikakvih modernih pogodnosti. Tada je i došao na ovu ideju, i inspirisan istorijom, tradicijom i  pre svega prirodom, vratio se u grad kako bi doneo novu/staru tehniku kuvanja.

Vrativši se u Stokholm, istraživao je drevne švedske recepte i otkrio da su izostavili najbitniji deo, deo koji se odnosi na to kako zapravo treba kuvati hranu. Tehnike pripremanja nisu zapisane, jer se pretpostavljalo da ljudi znaju kako da nalože vatru, kako da od drveta naprave toplotu i pripreme sastojke.

Ekstedt je na kraju naučio kako da primeni ove tehnike na svoj rustikalni, ali prefinjeni jelovnik, i da ostavi svoj lični pečat na nordijsku kuhinju. Sada sve isključivo priprema na otvorenoj vatri, u kaminu, u peći na drva, gde nastaju specijaliteti poput dimljenog bakalara sa listićima smreke ili Jakobove kapice sa divljim povrćem.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -