26 C
Belgrade
sreda, 6 jula, 2022

Štanjel, posebno romantična i lepa Slovenija

Štanjel je malo slikovito mesto, jedno od najstarijih na Krasu, smešteno na takođe malom brdu, pa je opšti utisak da se radi o nečem što potiče iz bajke

Štanjel je jedan od najstarijih gradova u Kraškom polju. Nekada je ovaj gradić bio rimsko utvrđenje, i njegov geografski položaj ga čini važnim naseljem na ovom području još od drevnih vremena. Gradić i danas ponosno stoji na svom brdu, kao simbol prošlih vremena i bogate istorije ove zemlje.

Gradić je najpoznatiji po vrtu čija je izgradnja dosta dugo trajala, 1924. godine su započeti opsežni radovi koji su trajali sve do 1942. godine. Podignut je Ferrari vrt, izuzetno lepo uređen, fotogeničan, i najveće iznenađenje koje turiste očekuje je činjenica da se radi o vrtu sa pogledom na okolinu.

Od ostalih znamenitosti treba izdvojiti dvorac Štanjel, podignut u srednjem veku, crkvu Sv. Daniel iz 15. veka, gde se nalaze grobovi grofova Cobenzl, kao i manju crkvu podignutu na obližnjem brdu, u kojoj se nalazi grob Maksa Fabijanija, dizajnera Ferarri Vrta.

Štanjel je udaljen od Ljubljane oko 90 kilometara, i do njega će vam trebati oko sat vremena vožnje automobilom. Ova destinacija je posebno atraktivna za organizovanje ne samo turističkih izleta, već i venčanja i ostalih prilika koje zahtevaju prirodu i lep ambijent.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -