36.2 C
Belgrade
petak, 1 jula, 2022

U Crnoj Gori račun bez QR koda niste u obavezi da platite

“Sve usluge za koje ne dobijete račun sa QR kodom su BESPLATNE, uživajte u čarima Crne Gore” poručuje turistima crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić u novoj kampanji koju je pokrenulo njegovo ministarstvo

Širom Crne Gore postavljen je reklamni materijal, a pripadnici Uprave policije turistima koji ulaze u Crnu Goru dele letke kojim ih informišu da usluge i proizvode za koje nisu dobili fiskalizovani račun nisu u obavezi da plate. Cilj kampanje je podizanje svesti građana i turista o važnosti izdavanja računa i urednog prijavljivanja poreza, ali i davanje podstreka da svaku uočenu nepravilnost prijave. Nepravilnosti i neizdavanje fiskalizovanih računa se mogu prijaviti Upravi prihoda i carina na 19707, kao i putem web portala budiodgovoran.me.

„Na vrhuncu smo veoma uspešne turističke sezone u Crnoj Gori. Turizam je jedan od najvećih izvora prihoda naše države. Ove godine ti prihodi su nam još bitniji za oporavak posle katastrofalne 2020. godine. Ugostitelji i preduzetnici koji su fiskalizovani kada naplate račun, oni plaćaju porez – od kog mi kao Vlada imamo više novca za ulaganje u puteve, zdravstvo, obrazovanje i socijalno staranje. Neprijavljivanjem poreza oni kradu od vas, građana, i štete svima. QR kod na računu je neophodna potvrda da je porez plaćen. Bez njega vi niste u obavezi da platite izdati račun“ istakao je ministar Spajić u izjavi povodom početka kampanje.

Podsećamo, Crna Gora je zbog prošlogodišnje loše politike upravljanja granicama doživela katastrofalan ekonomski pad, a sve to nakon rekordne 2019. godine kada je turizam u pitanju. Ministar Spajić je više puta u javnosti naglasio da je budžetom predviđeno da ove godine sezona bude bar na nivou od 65% u odnosu na 2019. U poslednjim izveštajima Nacionalne turističke agencije, u protekloj nedelji u Crnoj Gori boravilo je 192.000 turista što je skoro isti broj turista kao u istom periodu rekordne 2019. godine.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -