-2.6 C
Belgrade
ponedeljak, 6 februara, 2023

Ostrvo na kome svi imaju isto prezime

Od zaista nebrojenih ostrva koja se protežu Jadranom, Ošljak je najmanje ostrvo u Hrvatskoj, a takođe i ostrvo sa najmanjim brojem stanovnika

Ošljak je najbliži Zadru, a svojom mediteranskom lepotom poziva brojne turiste u letnjim mesecima da ga posete. Njegova obala duga je svega dva i po kilometra, a naselje sa istim imenom gotovo je tri puta manje. Ostrvo pamti drevna vremena, naseljeno još u doba Rimljana, što dokazuje i crkva Sv. Marije iz šestog veka koja se može videti i danas.

Meštani ovo svoje ostrvo zovu još i Lazaret, jer u 17. veku tu bila bolnica koja je služila za izolaciju obolelih od kuge, što je na žalost dosta blisko današnjoj situaciji. Zanimljiva stvar je da svi meštani imaju isto prezime, Valčić, što i i nije baš veliki problem, jer stanovnika ima ukupno, verovali ili ne, jedanaest.

Ostrvo je odlična destinacija za aktivan odmor, turiste privlači izdašna vegetacija koja dominira ostrvom. Borovi, čempresi, hrastovi, maslinova stabla i uvale tirkiznog čistog mora ovde su nešto sasvim posebno, a tek u šetnji možete otkriti o kakvim se prirodnim blagodetima radi.

Međutim, pre nego što se odlučite da posetite ovo ostrvo budite spremni na dosta pešačenja, jer automobila nema i zabranjeni su, a pored dobre kondicije morate poneti sa sobom i zalihe hrane i sve ostale potrepštine, jer na ostrvu nema ni prodavnica i radi samo jedan ugostiteljsko-turistički objekat.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -