-0.4 C
Belgrade
ponedeljak, 6 februara, 2023

Heubad, nesvakidašnje wellness iskustvo

Planinska trava se kosi u vreme cvetanja, kad je njen potencija za sve blagodeti koje ona pruža najbolji. Sva eterična ulja, kao i ostala prirodna lekovita svojstva pružaju utočište i oporavak, bilo da imate lošu cirkulaciju, spor metabolizam ili vam jednostavno treba fizička i mentalna detoksikacija

U Italiji i Austriji se već dugo praktikuje ovakav način prirodnog wellness-a, koji podrazumeva boravak ili spavanje na pokošenoj planinskoj travi i biljkama, kao i na senu. Meštani u Južnom Tirolu već dugo znaju za to, pa nakon teškog i fizički napornog dana odlaze da tradicionalno odmaraju na travi.

Tako je odmor na poljima postao normalan svima, ležanje na travi je ovde zapravo simbol pravog odmora, koji ima i svoje ime, heubad, što  doslovno znači „kupanje u senu“ .

Danas je to postalo lokalna turistička atrakcija koja preti da se raširi po svetu. Domišljati lokalci su turistima, ukoliko je takav slučaj potreban, spremni i da iznajme deo takve trave, kako bi na njoj odmarali i upijali mirise lavande i ostalih divljih biljaka, vraćajući se u neka nostalgična i radosna vremena.

Da je ležanje u travi ozbiljna stvar pokazuje i primer iz hotela Schonruh, gde se gosti potpuno oslobode svoje odeće, nakon čega se pokrivaju planinskom travom i biljem. Iz hotela kažu da je iskustvo potpuno neverovatno i transcendentalano, uz to i lekovito, pomaže kod išijasa, reume, artroze i iscrpljenosti.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -