24.4 C
Belgrade
četvrtak, 7 jula, 2022

Poslednje netaknuto i autentično grčko ostrvo

Na Lerosu ima puno živopisnih i mirnih sela, najpopularnija su Alinda i Agia Marina gde se i nalaze turistički hoteli, jedina mesta gde je moderna civilizacija ostavila svoj trag

Ostrvo Leros pripada grupi Dodekaneza, i smešteno je između Patmosa i Kalimnosa. Samo ime dolazi od reči „leros“ što znači „nivo“. Prema predanju, boginja Artemida je u drevnim vremenima bila zaštitnica Lerosa, a arheološka otkrića su dokazala da je istorija ostrva počela još u neolitskom periodu.

Leros mnogi smatraju jednim od poslednjih netaknutih i pravih grčkih ostrva. Meštani su ljubomorno čuvali i sačuvali njegovu prirodnu lepotu, prelepe plaže sa kristalno čistim vodama i netaknute pejzaže sa borovim šumama i maslinicima. Upravo zbog toga je Leros poseban, na ostrvo dolaze turisti koji žele miran i dostojanstven odmor.

Meštani Lerosa su vrlo ljubazni, i skoro da nema razlike između odnosa među porodicom ili prijateljima, oni svojim gostoljubivošću prosto pozivaju sve ljude i dele sa njima sve što imaju. Oni su vrlo veseli, srdačni i otvorenog srca, i postoji jedna stvar koju morate da zapamtite, uvek su spremni za ples!

Svake godine se na Lerosu održavaju brojne manifestacije, koncerti, pomorske trke, izložbe i ostale kulturno-zabavne aktivnosti na kojima učestvuju i izlagači i posetioci. Osim toga, Leros je poznat  i po zanimljivom noćnom životu u odličnoj mediteranskoj kuhinji i specijalitetima. Ovo ostrvo je dokaz da moderno i novo ne mora uvek biti bolje, tradicionalan način života je ovde odneo pobedu, i nadamo se da će tako i ostati!

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -