-0.4 C
Belgrade
ponedeljak, 6 februara, 2023

Nosferatu i slovačka gotička simfonija

Ovaj dvorac se smatra jednim od najlepših i najvećih dvoraca u Slovačkoj, i njegovoj magiji ne odolevaju ni meštani ni turisti. Iako je on potpuno svoj, dvorac sa identitetom i integritetom, putnici često za njega kažu da je on u stvari odlična zamena za Transilvaniju, što u neku ruku i nije toliko čudno, imajući u vidu da je njegova pojava pomalo jeziva…

Dvorac Orava je smešten na prilično nepristupačnom terenu, na liticama iznad reke Orava i sela Oravsky Podzamok, čije ime u prevodu znači selo ispod dvorca. Renesansno i neogotičko zdanje zauzima preko sto metara visoku stenu, ostavljajući impresivan dojam na dolinu.

Podignut je u 13. veku, u doba mađarske kraljevine, na istoj lokaciji na kojoj su nekad Mongoli izgradili svoje utvrđenje tokom opsade Mađarske. Kroz istoriju je često bio rušen, paljen, zauziman, što mu sve daje na karakteru.

U 18. veku je porodica Thurzo preuzela brigu o dvorcu, i tu on dobija svoje najlepše karakteristike, barokni oltar i grobnice vlasnika Gyorgyja, kao i zanimljive detalje kao što je tunel koji spaja dva kraja dvorca.

Do dvorca je brzo i lako stiže, i obično je uključen u turističke ture obilaska Slovačke, turisti mogu uživati ogromnim dvorištima, uređenim sobama, sobama za mučenje, a moguće je obići ga i u večernjim časovima, kad zađe sunce i preplave ga ljudi u kostimima stvarajući sablasnu atmosferu.

Interesantna je činjenica da je upravo u njemu i sniman čuveni stari nemački horor film Nosferatu, i serija o Drakuli.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -