26 C
Belgrade
sreda, 6 jula, 2022

Elba, ostrvo koje treba posetiti bar jednom u životu

Toskana nije samo kontinentalni deo Italije koji treba posetiti, mediteranska klima i razuđena obala pozivaju turiste na istraživanje i njene obale, a Elba i istorija ostrva pripovedaju priče koje uključuju i najpoznatije ličnosti iz prošlosti

Elba je najveće ostrvo u predelu koji pripada Toskani. Prostire se na 223 kvadratnih kilometara, nalazi se u Tirenskom moru i smatra se trećim najvećim ostrvom Italije nakon Sicilije i Sardinije. I danas je najpoznatije kao mesto na koje je Napoleon prognan 1814. godine,  iako je na njemu proveo jedva 300 dana.

Najlakši način da dođete do Elbe je trajektom iz Piombina do Portoferajoa, koji je ujedno i glavna luka i najveći grad na ostrvu koji pruža razne mogućnosti za odličan i sadržajan odmor.

Zbog svoje blage mediteranske klime i predivnih plaža kao što su Skaljieri, Forno, Bagnjaja, Otone, Kapo Bjanco, Le Viste i Sekscione,  koje su okružene neverovatnim plavim morem, posebno je popularno u letnim mjesecima, iako pruža bezbroj mogućnosti za odmor tokom cele godine.

Prema legendi, grad Portoferajo su osnovali Argonauti, heroji iz grčke mitologije jer su tu našli mesto na kojem su usidrili svoj moćni brod Argo. Ovo područje naseljavali su i Etrurci i stari Rimljani, a grad je u zvanično osnovao vojvoda od Firence Kosimo I Veliki 1548. godine kao Kosmopoli. Kroz istoriju su se menjali njegovi vlasnici, a svoje današnje ime je dobio u 19. veku kad je postao glavna izvozna ruka za rudu gvožđa iz Rio Marine.

Ostrvo je sjajno za jednodnevne izlete, a na njemu se može uživati u brojnim sadržajima koji odgovaraju svim godišnjim dobima. Njega treba posetiti, posebno je interesantna činjenica da ni Napoleon, koji je bio prognan na Elbu, nije hteo do poslednjeg dana da ga napusti.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -