9.1 C
Belgrade
utorak, 21 marta, 2023

Miris pečenog kestenja na reci Muri

Meštani Graca često u šali kažu da je taj grad interesantniji i više „kul“ od mnogo poznatijeg Beča. On je opušten, ležeran, moderan i u svakom pogledu izuzetan, što svako ko ga poseti rado potvrđuje

Grac je drugi po veličini grad u Austriji, ima oko 300.000 stanovnika, od čega su 40 hiljada studenti, kojima i duguje svoj mladalački duh i poletnost. Lokalne kafane i barovi smešteni su oko istorijskog jezgra grada koji je perfektno očuvan. U drugom delu grada, smeštenom u okolini univerziteta Karl-Franzens, zapadno od centra, takođe dominira taj nesvakidašnji duh mladosti.

Grac je poznat po svojoj autentičnoj arhitekturi, preživeo je relativno dobro sve napade tokom Drugog svetskog rata, i sve je u nekom znaku toplog 19. veka, vremenu kada je nauka napredovala rapidno. Šetnja po uličicama centra čini posebno zadovoljstvo, i to je nešto što se preporučuje svakom ko je prvi put u ovom gradu.

Od znamenitosti kojih ima jako puno, treba izdvojiti zamak Grazer Schlossberg, trg Hauptplatz, muzej savremene umetnosti Kunsthaus, pijacu Kaiser-Josef-Platz, kao i čuveno ostrvo na reci Muri. Posebno je interesantna činjenica da se u Gracu nalazi i muzej posvećen Arnoldu Švarcenegeru, jer je Terminator rođen upravo u ovom gradu.

Do Graca se lako stiže bilo kojim prevozom, odlično je povezan sa svim gradovima, ali se ipak turistima preporučuje da iskoriste vožnju vozom iz Beča. Ova romantična železnička trasa je pod zaštitom Uneska zbog jedinstvene konstrukcije koju čini 14 tunela i 16 vijadukta. Jesen je idealno doba za posetu Gracu, tada se priroda priprema za zimski odmor, pa su sve boje u skladu sa bojama grada, dok se ulicama širi miris pečenog kestenja.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -