14.5 C
Belgrade
sreda, 4 oktobra, 2023

Alpi u srcu Borskog okruga

Ukoliko volite da provodite vreme na planinama i da uživate u aktivnom odmoru dok vam društvo prave pejzaži i prizori kao iz Švajcarske, posetite Borski okrug, tamo možete naći pravi alpski ambijent

Borski Stol i Veliki Krš se nalaze nedaleko od grada Bora, i pripadaju grupi Karpatsko-Balkanskih planina. Ovaj deo Srbije ne spada u najviše tačke, što i nije neki poseban problem, imajući u vidu da pruža avanturu za pamćenje.

Ovaj kraški predeo nalazi se između planina Mali Krš, Goli Krš i Deli Jovan, i nije klasičan primer kraških predela kakve bismo očekivali. Njega krase malo drugačije karakteristike, vrhovi su izduženi i oštri, dok su na drugim planinama sličnog tipa vrhovi uglavnom kupasti.

Borski Stol ima oblik trapezoida, sastavljen je od krečnjaka i diže se od zemlje prema nebu do čak 1.156 metara nadmorske visine. Njega krase šumoviti predeli, livade i pašnjaci, i posebno je interesantan alpinistima, planinarima i ljubiteljima malo ekstremnijih sportova.

Veliki Krš je krečnjački venac koji se prostire u dužinu oko 9 klometara, širok je oko 3 kilometra, a najveća visina iznosi 1.148 metara. Za ovaj vrh je i čuveni Jovan Cvijić rekao da se sa njega pruža najveličanstveniji pogled u Istočnoj Srbiji.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -