35.7 C
Belgrade
utorak, 5 jula, 2022

Shirakawa, japanski Alpi za početnike

Iako zvuči malo čudno, istina je, Alpi postoje i u Japanu, i kriju jedno mestašce koje turisti obožavaju. Jedini problem je taj što to idilično planinsko selo ne možete da posetite ako niste na listi čekanja koja ume da bude baš dugačka

Planine Hida, Kiso i Akaiši dele japansko ostrvo Honšu na dva dela. U svom protezanju duž ostrva formiraju najrazličitije oblike i formacije, i zahvaljujući tome nastale su i planine Kiso, inače granitno područje, koje se naziva se još i Centralnim Alpama u Japanu. Kroz japanske Alpe protiču dve reke koje na kraju završavaju u Tihom okeanu. Ovaj krajolik je toliko idiličan i pitom, da podseća na dobro uređena evropska skijališta u Švajcarskoj i Austriji.

Shirakawa je tradicionalno uređeno selo smešteno u Japanskim Alpama, i popularno je širom sveta zbog zaista idiličnog doživljaja koji stvaraju karakteristične kuće od slame s kosim krovovima. Ušuškano između visokih planina i gustih šuma u centralnom Japanu, ovo selo posećuje veliki broj turista, posebno u zimskom periodu godine, kad kućice prekrije sneg.

Ovo selo se nalazi na Uneskovoj listi zaštićene baštine, i njega svake godine poseti preko 2 miliona turista, što je prilično velik broj ako znamo da u selu ima najviše 1.600 stanovnika. Upravo zbog toga, 2019. godine se vlasti odlučile da ograniče posete uvođenjem lista čekanja za turiste, pa ukoliko niste na vreme prijavili svoju posetu, nećete moći da vidite čaroliju japanskih Alpa.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -