20.2 C
Belgrade
četvrtak, 23 marta, 2023

Kako je Venecija zaboravila svoju majku

Torčelo (Torcello) je jedno od najpopularnijih ostrva u Venecijanskoj laguni, ali u njemu nema puno turista kao što je to slučaj sa Venecijom. Veći deo ostrva je rezervat prirode, i dostupan samo pešačkim stazama, što je već samo po sebi dovoljna preporuka da ga posetite

Naselje je osnovano u 5. veku, što ga čini strarijim od svoje mnogo popularnije ćerke Venecije, i nekada je na njemu živelo čak 20.000 stanovnika. U nekom istorijskom trenutku malarija je pogodila ostrvo i veliki deo stanovništva je ili stradao ili otišao. Većina zgrada ili kuća je opljačkano i srušeno kako bi se uzeo građevinski material za podizanje Venecije, tako da je danas je nekadašnjih veličanstvenih palata, crkava i samostana ostalo nešto jako malo.

Torčelo je u istoriji bio važno političko i trgovačko središte, a sa usponom Venecije i sa povlačenjem mora koje je ostavilo iza sebe plitku močvaru u kojoj je nemoguća plovidba, naselje je odlazilo u zaborav. Ukoliko nema brodova, nema ni trgovine, i to je zapečatilo sudbinu naselja.

Zbog svega toga ostrvo Torčelo je ostalo zarobljeno u vremenu, majka Venecije danas je ostala gotovo pusta, i u njemu ima tek nekoliko desetina stalnih stanovnika. Bez obzira na to, ostrvo i dalje privlači zaljubljenike u istoriju, pa su turisti zapravo ti koji su udahnuli novi život ovom biseru Italije.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -